Svårt att bevisa ofredandet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lägger nu ner anmälningarna om våld och trakasserier mot EU-migranterna på parkeringsplatsen i Ängelholm. De är svårutredda, menar man.

Det har gjorts sex anmälningar om bland annat skadegörelse och ofredande mot EU-migranterna kopplade till parkeringplatsen i Ängelholm där de har bott i över ett år. Det handlar om människor som med bil ska ha kört på husvagnar med migranter i, barrikaderat dörren så att de inte har kommit ut, kastat ägg, krossat rutor och punkterat däcken.

– Finns det inga spår eller vittne vid den här typen av brott, då är tyvärr svårt att hitta en gärningsman som man kan döma för brottet, säger Karim Ottosson som är lokalpolisområdeschef för Kulla-Bjäre.

Kan ha återvänt till Ängelholm

I veckan orkade de 18 EU-migranterna som har bott på parkeringen i Ängelholm inte längre utan flydde orten för Lund. De åkte till campingen på Källbybadet där kommunen ordnat ett tillfälligt boende för EU-migranter, som tidigare bott på en parkeringsplats i Lund. Men där var de som kom från Ängelholm inte välkomna.

– De åkte därifrån och har stått utanför våra grindar och gråtit för att vi inte kan släppa in dem. De vet inte vart de ska ta vägen, säger Joakim Månsson Bengtsson, ordförande för ”Hjälp tiggare i Lund”.

Mycket pekar på att många av dem idag har återvänt till Ängelholm. Men utredningarna kring EU-migranternas polisanmälningar har inte legat överst på polisens prioriteringslista.

– Just nu måste vi prioritera frihetsberövande eller med tidsfrist, det handlar ofta om ungdomar. De måste gå först, då får vissa andra brottsutredningar vänta, säger Karim Ottosson.

Så de här ärende har fått stå tillbaka för det?

– Ja, och det är mycket annat som prioriteras före också. Vi har många resurser just nu i Malmö för att hantera flyktingströmmen.

Ingen fara för liv

Föreningen ”Solidarisk Människohjälp i Engelholm” liknar stundtals trakasserierna och våldet vid mordförsök. Men polisen gör inte samma bedömning.

– Det är inte fara för liv och hälsa, men det beror på vad man jämför med. Självklart förstår jag att man känner sig ofredad och man ska vara i sin bostad i lugn och ro. Men det är inte så pass allvarligt att någon riskerar att mista livet eller skadas allvarligt, säger Karim Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.