Magnus Ranstorp är docent på Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: SVT

Terrorismexperten: Svårt att fälla IS-resenärer för brott

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att bevisa terrorrelaterade brott som återvändande IS-resenärer gjort sig skyldiga till. Det menar terrorismforskaren Magnus Ranstorp.

Den kvinna som i måndags återvände till Sverige efter att ha åkt till IS-kontrollerat område i Syrien har redan förhörts av säkerhetspolisen Säpo.

Det säger Magnus Ranstorp, docent på Försvarshögskolan. Han berättar att det är det gängse tillvägagångssättet då IS-resenärer återvänder.

– Ett syfte är att se i vilket psykologiskt skick de är i, säger han.

Ett fyrtiotal utredningar

Enligt Magnus Ranstorp har polisen ett fyrtiotal pågående förundersökningar mot olika IS-återvändare, med rubriceringarna krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

Att bevisa brott som har begåtts på de ställen som kontrollerats av IS är dock svårt, och detta gäller även kvinnan från Landskrona.

– Har man inga digitala spår eller vittnesmål är det väldigt svårt att få henne fälld för någonting, säger Magnus Ranstorp.

Hur farlig är hon nu eftersom hon innan valt att åka till IS-kontrollerat område i Syrien?

– Alla som har kontakt med IS kan man klassa som farliga men exakt hur farlig hon är går inte att säga utan att veta hennes psykologiska tillstånd eller övertygelse eller exakt vad hon har gjort där nere, säger Magnus Ranstorp.

Riskerar fyra års fängelse

Den grova egenmäktighet med barn som kvinnan nu sitter häktad misstänkt för kan ge henne fyra års fängelse, om hon åtalas och fälls.

Magnus Ranstorp bedömer att hon kommer att vara av fortsatt intresse för Säpo även efter att hon inte längre är i fängsligt förvar.

– Jag har svårt att tänka mig att det kommer vara dold spaning på henne men man kommer att hålla koll på henne, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.