• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du se hur den rekorddyra danska kronan påverkar besöksnäringen mellan Helsingborg och Helsingör. Foto: Johan Nilsson/TT

Rekorddyrt för svenskar att handla i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

När en dansk krona kostar 1,56 väljer svenskarna att handla mindre i grannlandet. Men danskarna kommer i större utsträckning till Sverige för att shoppa och bo på hotell.

– Jag hoppas inte den svenska kronkursen blir ännu sämre, säger Piet Petersen, ordförande i föreningen Helsingør Handel.

Gränshandeln påverkades av pandemin. Nu påverkas den av att det är dyrt för svenskar att åka över till Danmark och handla. En dansk krona kostade den sista maj 1,56 svenska kronor. Tio år tidigare kostade den 1,16.

– Nu är det inte lönt att köpa sprit och sånt här, säger Majvor Palm, som rest med färjan från Helsingborg till Helsingör tillsammans med maken.

De har liksom många andra resenärer tidigare handlat betydligt mer i danska butiker.

Karl-Åke och Majvor Palm tycker att det är för dyrt i Helsingör. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Fler väljer att äta och dricka

Butiksägarna och restauranger i Helsingör försöker locka svenska kunder och gäster med olika erbjudanden.

– Vi märker att de handlar mindre, men att de kommer hit för att äta och dricka, säger Piet Petersen.

Han har aldrig tidigare varit med om att den svenska kronan har stått så lågt i förhållande till den danska.

Gynnas av koppling till euron

Den danska kronan är bunden till euron medan den svenska kronan är rörlig. Det är en del av förklaringen bakom den nuvarande relationen mellan den danska och svenska kronan, konstaterar Öresundsinstitutet, som gör analyser och följer utvecklingen i regionen.

– Vi märker att danskar handlar mer, äter mer och bor på hotell, säger Hanna Candell, vd för Helsingborg City.

Det finns även danskar som åker till Sverige för att laga sina tänder och köpa sol- och vanliga glasögon.

– Vi brukar köpa godis och kläder när vi kommer hit, säger Michael Simonsen, som är lärare och på utflykt i Helsingborg med en skolklass. Barnen gillar att deras danska pengar räcker till mycket godis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.