Schäferhunden Xita och cockerspanieln Cider tävlar i hundsporten Nose work tillsammans med sina ägare. Sveriges snabbast växande hundsport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet möter du hundarna Cider, Bamse, Xita och Ipa som tävlar i Nose work tillsammans med sina ägare. Sveriges snabbast växande hundsport. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Sveriges snabbast växande hundsport: Inspirerad av amerikanska polisens hundar

Uppdaterad
Publicerad

Hundsporten Nose work kommer från USA och har utvecklats efter hur polis och tull där utbildar sina specialsökhundar. De senaste åren har intresset för sporten exploderat i Sverige.

I sporten bildar hundar och förare ekipage och letar efter undangömda, specifika dofter i olika miljöer. Istället för narkotika och sprängämnen används ofarliga doftämnen från eukalyptus, lagerblad och lavendel.

– Hunden är i grunden en varg som har gener att leta upp sin mat. Vi låter hunden jaga efter gömmor här, säger Helén Persson, som är instruktör och domare på Kingelstad hund och bland annat anordnar träningstävlingar vid sitt hem utanför Helsingborg.

Tusentals medlemmar

Intresset för sporten har växt kraftigt de senaste åren och fortsätter att växa. Svenska Nose work klubben, som i år fyller 10 år, har under sin existens växt från några hundra medlemmar till tusentals. Med en spurt under pandemin ligger klubben nu på över 5 400 medlemmar.

– Vi tycker att det är jätteroligt. Det gynnar hennes tankearbete och det lugnar ner henne, för hon har varit en riktig duracellkanin, säger deltagaren Lisbeth Dahlgren om sin schäferhund Xita.

Snabbast växande hundsporten

Sett till antalet officiella tävlingar är Nose work den snabbast växande hundsporten i landet. Mellan 2017 och 2023 ökade antalet tävlingar med 200 procent, enligt statistik från Svenska kennelklubben. Trycket på tävlingar har blivit så stort att det ofta är tredubbelt så många anmälda som platser.

– Det är väldigt, väldigt högt tryck. Man kan komma som 102:a reserv vid en tävling, säger Helén Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.