Nu är Västerhavsveckan igång och Kajsa Roth skördar tång så att Naturums besökare ska få smaka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvägledaren Kajsa Roth är en riktig tångentusiast. I videon kan du ta del av hennes bästa tips för att lyckas med skörden. Foto: Josefine Krischausky/SVT

”Man kan äta all tång” – Kullaberg uppmärksammar livet under ytan

Publicerad

Knöltång, blåstång och sågtång. Tångprovningen under ”Västerhavsveckan” på Naturum Kullaberg är i full gång.

– Det öppnas en helt ny matvärld för många, säger naturvägledaren Kajsa Roth.

Just nu arrangeras ”Västerhavsveckan” längs med den svenska västkusten. På Naturum Kullaberg riktas fokus mot att komma närmare havet.

– Det är svårt för oss att förstå livet i havet när vi inte kan komma under ytan, menar Kajsa Roth.

Naturreservatet ligger precis där Öresund möter Kattegatt. Haven vid Kullaberg präglas av dess möte, bland annat genom två distinkta salthalter, tångängar och stenstränder.

Intill naturreservatets ståtliga klippor vajar tången i vattnet. Nu tar Naturum tillfället i akt genom att arrangera provning av det ofta förbisedda guldet under ytan.

Ta med tången in i köket

– Man kan faktiskt äta all tång i våra hav. Det är så många som inte känner till att det är ätligt. Jag tycker det är fantastiskt – att det öppnas en helt ny matvärld för många, säger Kajsa Roth.

Men vad ska man laga med tången? Kajsa Roth menar att det finns många spännande tillagningsalternativ. Hon hämtar själv mest inspiration från de asiatiska köken. Där har tång spelat en större kulinarisk roll än den historiskt sett gjort inom nordisk matlagning.

Ta del av naturvägledarens bästa tips för att lyckas med tångskörden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.