Teaterparken har stått färdig i några månader och under tiden har den klarat av sitt elddop – ett 18-årsregn som föll under ovädret Hans.
– Åtgärderna för att hålla kvar vatten var den lilla kostnaden. Det har gjorts mycket annat för att skapa en trivsam miljö som kostar mer, men om man tänker på de värden som åtgärderna med vattnet har skyddat så är det en bra investering, säger Mattias Alfredsson, klimatsamordnare i Landskrona stad.
Parken har uppfattats som otrygg av många Landskronabor, därför valde kommunen att bygga om från grunden. Det handlade om att anlägga så många ytor som möjligt där vattnet kan rinna igenom. Det planterades rabatter längs Österleden och anlades en pimpstensgrund i grönområdena.
– Det stora och viktiga är att vi har skålat ur och har gjorts en lågpunkt här i parken, säger Mattias Alfredsson.
Störst utmaningar i centrum
Det är i centrum som de största utmaningarna finns. Hårdgjorda ytor såsom vägar och byggnader hindrar vattnet från att rinna undan vid stora skyfall. Något som kan få ödesdigra konsekvenser.
– Där är det svårt att få plats med fördröjningsytor eller dagvattendammar, säger Mattias Alfredsson.
Kommunen försöker hitta var de kan skapa infiltrationsytor, platser där vattnet kan rinna undan. Det har man exempelvis gjort jämte Österleden, vid Karl den XI:s gata och sedan 2018 har kommunen byggt 20 dagvattensammar.
– Det jobbas ganska intensivt med att hitta åtgärder. Näst på tur står Slottsplatsen.
Örja villaområde lyser rött
Ett område i Landskrona kommun som Mattias Alfredsson ser som extra utsatt, förutom centrum, är Örja villaområde.
– Så här i efterhand kanske man kan säga att det inte skulle byggts där. Det ligger i en lågpunkt och är väldigt instängt. Det är väldigt svårt för man får jobba väldigt mycket mot naturlagarna och naturkrafterna när det ligger så lågt.