– Alla vill känna sig behövda och viktiga, säger enhetschef Zaira Gamaeva.
Batteridrivna ”terapikatter” har sen hösten 2021 flyttat in på Ängelholms äldreboenden. De svarar på på beröring och rörelse och både spinner, jamar och rör på sig. Syftet är att ge lugn, trygghet och sällskap – inte minst för personer med demens.
– Det handlar i grund och botten om att skapa en större trygghet för de boende, och att man kan bli lite påmind om hur det varit tidigare om man kanske har haft katt, berättar Daniel Bergholm, välfärdstekniksamordnare i Ängeholm.
Har även terapihundar
Ett 20-tal katter har köpts in till kommunen. De kostar omkring 2000 kronor styck och finns på alla kommunens särskilda boenden. Det finns även några terapihundar inom LSS-verksamheten.
Reaktionerna bland de boende har varit blandade.
– För vissa funkar det fint, och för vissa har man svårt att förstå syftet eller blir inte hjälpt. Inom LSS har vi fina exempel på personer som blivit mycket lugnare och på äldreboenden har de fungerat som sällskap, säger Daniel Bergholm.
Används av personer med demens
På Solhaga äldreboende i Munka Ljungby har robotkatten använts lite då och då, särskilt bland de med kognitiv svikt, som exempelvis demens. När SVT Nyheter Helsingborg besöker äldreboendet får katten ”Stina” sin päls omsorgsfullt borstad av en av de boende.
Se hur terapikatten fungerar och hör röster från äldreboendet i klippet.