Vid en rutinuppföljning i höstas avslöjades det misstänkta brottet. När man kontrollerade loggar i ärendehanteringssystemet på Helsingborgs tingsrätt upptäcktes ett avvikande beteende.
Vid upprepade tillfällen hade en tingsrättsanställd läst sekretessmarkerade handlingar. Flera av dem tillhörde ett uppmärksammat mål – mordet på en man i 70-årsåldern i Hyllinge.
Hade blivit informerad
Rutinuppföljningen blev således en utredning som skulle gå till botten med det hela. Den landade i flera besvärande upptäckter:
Den anställda hade gjort 70 otillåtna sökningar. Det gällde allt från ärenden med kopplingar till grov organiserad brottslighet till sökningar på personer med sekretesskyddade uppgifter.
Utredningen kom fram till att jobbet inte krävde att den anställda behövde ta del av de hemliga handlingarna. Därför gjordes också en anmälan till personalansvarsnämnden.
Nekar till att ha gjort fel
Personen menar att det har funnits en arbetsrelaterad anledning till att läsa de hemliga handlingarna och säger att det har varit för att lära sig hur man formulerar sig i domstolshandlingar.
Men personen har inte lämnat någon förklaring till varför hen sökt på enskilda personer och sade upp sig själv två dagar efter polisanmälan.
– Det finns en misstanke om dataintrång men förundersökningen har precis inletts och jag kan inte säga mer så, säger åklagaren Thomas Elofsson.
Kan ge fängelse
SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med domstolens chef, Lennart Johansson som i detta skede inte vill kommentera fallet.
– Det kan jag inte på grund av förundersökningssekretess, säger lagmannen Lennart Johansson.
Dataintrång är ett brott som kan ge lägst böter och högst fängelse i två år.