En teckanad illustration som skildrar en dramatisk scen i ett rum. Till vänster syns en liten flicka som står stilla och ser på, medan två vuxna bråkar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När barn bevittnar våld av olika slag eller hot mellan närstående så är det ett barnfridsbrott enligt en ny lag från 2021. Foto: Truls Wallin

Tiotusentals barnfridsbrott anmälda efter ny lag – men få åtalas

Publicerad

För tre år sedan kom en ny lag – nu är det ett brott om barnet ser eller hör hot och våld. Hittills har det kommit in omkring 30 000 anmälningar i hela landet. 185 av dem har lett till fängelse.

Det började med att FN:s barnrättskommission kritiserade Sverige – här saknades skydd för barn när de blir vittne till våld och hot mellan närstående vuxna.

2021 kom den nya lagen. Nu är barnen målsägare och har rätt till skadestånd om de bevittnar – alltså ser eller hör – exempelvis våld, hot eller sexuella övergrepp mellan vuxna närstående.

Barnen hörs av experter

De närstående riskerar att dömas i domstol till böter eller fängelse i högst två år för barnfridsbrott.

Det vanligaste är att polisen utreder barnfridsbrott samtidigt som man utreder exempelvis våldet eller hotet. Då förhörs barnen i särskilda barnrum av speciellt utbildade poliser.

Alla hamnar inte i domstol

Hittills har det enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, kommit in cirka 30 000 anmälningar om barnfridsbrott i hela landet. Drygt en tiondel eller 4 482 har lett till åtal och av dem har 185 lett till fängelsestraff.

Varför inte fler?

– Man måste kunna bevisa att barnen verkligen bevittnat våld eller hot, alltså sett eller hört och det är inte alltid enkelt. Har de till exempel sovit så täcks det inte av lagen, säger kammaråklagare Malin Granström vid åklagarkammaren i Helsingborg.

Barnfridsbrott – vilka är närstående?

  • När ett barnfridsbrott utreds bedöms vad som är en närstående utifrån barnets perspektiv.
  • Det kan till exempel vara en frånskild förälder, nya partners till föräldrarna, mor- och farföräldrar, föräldrarnas syskon och deras barn.
  • Det som avgör är om barnet har en nära relation till personen.
  • Och som barn räknas alla mellan 0 och 18 år.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.