Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att fler kör elbilar och modernare bilar som avger mindre utsläpp kan vara en delförklaring till de stabiliserade utsläppen av luftföroreningar i centrum, hör experten i klippet berätta mer. Foto: arkiv/Jan Emanuelsson

Tre frågor om: Luftkvaliteten i Helsingborg

Publicerad

Vid sidan av klimatförändringarna är luftföroreningar ett av de största miljöhoten mot människors hälsa. I Helsingborg kontrolleras luftkvaliteten varje år och glädjande nog har utsläppen stabiliserats efter pandemin – trots att samhället öppnat upp.

Mätresultatet för de olika luftföroreningarna på mätställena i Helsingborg är på ungefär samma nivå år 2022 som för åren 2020 och 2021. En förklaring kan vara att fler kör elbil och att vi överlag kör modernare bilar som avger mindre avgaser.

– Vi mäter på Södra Stenbocksgatan och på Drottninggatan, där trafiken är som tätast, säger Torsten Nilsson som är miljöinspektör.

Hör mer i klippet om varför vi, trots de goda resultaten, ändå inte kan slappna av.

Utsläppen som kontrolleras

Kvävedioxid: Indikator på trafikens utsläpp. Det finns väl belagda samband mellan ohälsa och halten kvävedioxid i luften. Kvävedioxid försämrar lungfunktionen och kan förvärra astma- och allergireaktioner. 

Svalveldioxid: Det mesta av den uppmätta svaveldioxiden kommer från andra länder i Europa. Stora lokala källor är energi- och uppvärmningssektorn, industrin och sjöfarten. 

Ozon: Kommer in i staden från kontinenten och andra regioner. Höga halter av ozon har en negativ påverkan på människors hälsa, bland annat genom irritation av ögon och slemhinnor. Barn är extra känsliga.

Partiklar: Fordonstrafiken släpper ut partiklar både från avgaser och från slitage av vägarna. Långtidsexponering för partiklar bedöms bidra till mer än tusen dödsfall i förtid årligen i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.