Trotsade partiets kritik – nu hotas tolv SD-politiker i Klippan av uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

Tolv aktiva SD-politiker i Klippan hotas av uteslutning. Detta efter att Sverigedemokraterna lokalt trotsat partiet och nominerat två partilösa som en gång tvingades lämna SD för sin bakgrund i en nazistisk organisation.

I lördags hölls ett möte där det lokala partiet i Klippan mötte representanter för Sverigedemokraterna på riksnivå och distriktsnivå.

På ärendelistan: Det omdiskuterade beslutet i Klippan att nominera två politiska vildar, personer som redan 2018 tvingades lämna partiet på grund av sin bakgrund i en nazistisk organisation

Andreas Olofsson och Thomas Jelinek var båda aktiva i nazistiska NSF, Nationalsocialistisk front, i Klippan under 1990-talet och början av 2000-talet. Den ena som lokal ledare, den andra som propagandachef.

De båda utpekade tar i dag avstånd från sin tid i den nazistiska organisationen.

”Mycket allvarligt”

Kritiken från SD-ordföranden i distriktet var hård:

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att man från lokalt håll valt att nominera uteslutna personer till kommunala förtroendeuppdrag på partiets mandat, säger Mikael Eskilandersson.

Men SD i Klippan valde att gå sin egen väg. På måndagskvällens fullmäktige röstades de två personerna in. Båda sitter på SD-platser.

– Vi har fullt förtroende för båda. Det som hände ligger långt tillbaka i tiden. I dag är de dugliga människor och politiker, säger Jonas Luckman, ordförande för SD i Klippan.

Riktar kritik mot partiet

På tisdagen valde Sverigedemokraternas partiledning att starta en utredning för att ta ställning till tolv Klippanpolitkers fortsatta medlemsskap.

Så här skriver partiets pressavdelning till SVT:

– Vi kan bekräfta att berörda personer från SD Klippan är föremål för ärende hos partiets medlemsutskott. Det kan i slutändan leda till uteslutning ur partiet.

SVT har förgäves försökt få en kommentar om ärendet från någon ur SD i Klippan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.