Det senaste i raden av skärpta krav innebär att den som tar nya bolån, som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten, måste amortera mer.
Generellt i landet har priserna på bostäder mattats av under året. Tydligast märks det på bostadsrätter i storstäderna.
Men i många mindre kommuner har den ökade efterfrågan inneburit höjda priser, även om prisbilden fortfarande ligger långt under storstädernas.
– Jag skulle säga att lånekravet har öppnat dörren för kranskommunerna. Det blir en lägre boendekostnad om man tittar utanför städerna, säger Kristian Svensson på HusmanHagberg i Bjuv och Åstorp.
– Jag möter spekulanter från städer som jag inte träffade tidigare. Det är den senaste regeländringen, det extra amorteringskravet, som jag tror gett störst effekt.
Får en villa för en tredjedel
Även Martin Olofsson, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Klippan, ser allt fler kunder från Helsingborg och Ängelholm.
– Men även från Malmö. Det är fortfarande relativt billigt här. Du får en villa för 1,2 miljoner ungefär, det är en tredjedel av priset jämfört med Helsingborg. Det krävs rätt så bra inkomster i dag för att man ska kunna få lån till att köpa en vanlig villa på 3,5 miljoner, säger Martin Olofsson.
Ett räkneexempel visar att ett par, som tillsammans har en inkomst på 600.000 kronor om året, maximalt kan belåna sig upp till 2,7 miljoner kronor innan det amorteringskravet slår in. Om bolånet är högre än så måste paret amortera 2.500 kronor extra i månaden.
Mindre utbud
Gilbert Christoffersson, ägare av Fastighetsbyrån i Höganäs, tycker att de skärpta bolånevillkoren gjort att utbudet av bostäder blivit mindre. Äldre par lämnar helst inte sin villa för att sätta sig i en bostadsrätt med dyra lånevillkor.
Men han ser också att kunder från andra kommuner vänder sig till Höganäs.
– Nyligen mötte jag kunder som bor i radhus i Helsingborg och som ville växla upp till ett friliggande hus. Det har de inte råd med i Helsingborg, så istället väljer de att titta i Höganäs, säger han.