Tullarna behöver bli fler för att stoppa införseln av vapen vid gränsstationen. Luckorna är alltför många, anser både Tullverket och tullfacket.
– Vi har blivit färre men införseln av vapen, alkohol och narkotika har ökat. Vi kan inte vara på alla ställen vi skulle behöva vara, säger Johan Lindgren är ordförande för Tull-Kust.
”Fylls ständigt på med nya vapen”
Som det ser ut i dag står stationerna på många håll och under vissa tidpunkter helt obemannade. Och under helgerna är bemanningen inom gränsskyddsverksamheten starkt begränsad.
– Självklart kan de kriminella gängen lägga det här pusslet. Bara i Skåne finns flera hamnar och inlopp, både i Helsingborg och Ystad, och vi kan inte vara överallt samtidigt.
När inflödet av vapen inte stoppas riskerar vapenamnestin att bli ett slag i luften, enligt tullfacket.
– Oavsett hur effektiva vi är med små resurser så kommer det ständigt att fyllas på med nya om vi inte täpper till luckorna, säger Johan Lindgren.
Tullverket bedömer att de skulle behöva ytterligare 543 miljoner kronor, utöver ordinarie anslag, fram till 2020 för att inte behöva säga upp anställda.
Regeringen har svarat med ett utlovat tillskott på 375 miljoner kronor fram till 2020. Åren efter trappas anslaget upp med nästan 10 procent per år.
”Skulle behöva fyllas på rejält”
Men tillskottet räcker inte för att möta de stora pensionsavgångarna, anser tullfacket.
– I år kan vi rekrytera 120 nya till Tullverket, men vi har samtidigt ett 80-tal pensionsavgångar plus 20 till 30 som årligen lämnar av andra skäl. Så det blir en liten ökning av personal.
– Våra medlemmar ser kollegor gå hem efter ett långt arbetsliv utan att bli ersatta. Det skulle behöva fyllas på rejält ute i den operativa verksamheten, säger Johan Lindgren.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare bemött kritiken och svarat att regeringens extra anslag ger Tullverket bättre förutsättningar, men att det är upp till myndigheten att avgöra hur pengarna ska användas.