Enligt Jeanette Friman, tidigare undersköterska på Valltorp, saknades det tillräckligt med rena arbetskläder till de anställda. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tidigare anställd: ”Fick rota fram smutsiga kläder ur en vagn”

Publicerad

När Helsingborgs stad tog över vårdboendet Valltorp förändrades tvättrutinerna. Jeanette Friman, tidigare undersköterska på boendet, menar att det saknades arbetskläder till anställda vid övergången.

– Jag tvingades rota fram smutsiga kläder ur en vagn och använda dem, säger hon.

Jeanette Friman drev, i sin roll som skyddsombud, kampen för att Valltorp skulle förbättra sina hygienrutiner. Men när Helsingborgs stad tog över vårdboendet saknades det plötsligt arbetskläder.

Kläderna på golvet

Enligt Jeanette Friman skulle alla anställda få tre uppsättningar kläder vilket inte efterlevdes.

Coronautbrottet på Valltorp

– Jag var en av dem som bara fick en uppsättning kläder. Jag kom till jobbet en dag, kläderna jag lagt i tvättmaskinen när jag lämnade mitt förra arbetspass låg på golvet, säger hon.

Hon beskriver hur hon istället tvingades rota fram smutsiga arbetskläder ur en vagn.

”Kunde tillhandahålla arbetskläder till alla”

Ingrid Bergh, verksamhetchef, bekräftar att det var förseningar i leveranser när Helsingborgs stad tog över Valltorp, men tillbakavisar att anställda skulle ha behövt stå utan kläder.

– Det fanns inte individuella kläder till alla, men det fanns kollektiva arbetskläder – vikariekläder – som den ordinarie personalen fick ta istället. Så det fanns arbetskläder och vi kunde tillhandahålla arbetskläder till alla, säger hon.

Följ vår granskning av coronautbrottet på Valltorp

SVT ska under tre dagar visa exempel på vad som gick fel. Här är några:

• Skyddsutrustning var inlåst när en vårdtagare blev sjuk i vad som visade sig vara covid-19.

• Aktiviteter över avdelningsgränser tilläts fortgå under hela april.

• Personal gick mellan smittad och icke smittad avdelning för att jobba.

• Nya, förbättrade tvättrutiner – ett krav från Arbetsmiljöverket – ändrades när Helsingborgs kommun tog över driften i februari.

Våra källor har bland annat varit Helsingborgs stad, fackförbundet Kommunal, tidigare och nuvarande anställda, liksom anhöriga och handlingar från olika myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet