– Min 97-åriga pappa ska inte behöva behandlas så här, säger Eva Jansson om att Bjärehemmet i Västra Karup läggs ner som en sparåtgärd. 1 000 invånare i Båstad kommun har skrivit på en protestlista mot nedläggningen. Foto: Winnie Gravlund

Upprörda känslor när Bjärehemmet sparas bort

Uppdaterad
Publicerad

Båstad kommun måste spara 40 miljoner för få en budget i balans. Bjärehemmet i Västra Karup läggs nu ner som en sparåtgärd . De anhöriga är kritiska – liksom tusen andra som skrivit på en protestlista.

Bjärehemmet är ett litet vårdboende med nio äldre, de flesta med rötter i trakten. Det finns ytterligare ett lika litet boende på Ängagården i Förslöv.

Tanken var att båda skulle läggas ner nästa år när ett nytt stort boende står färdigt i Förslöv och att de gamla då skulle flyttas dit.

Båstad

En sparåtgärd

Men nu är beslutet ändrat – Bjärehemmet läggs ner redan vid halvårsskiftet och de som bor där måste flytta till andra boenden. Gruppen splittras.

Båstad kommun har ett underskott och det krävs 40 miljoner för att budgeten ska vara i balans. Det måste sparas och att lägga ner Bjärehemmet är ett sätt att göra det. Det ger en besparing på 2,5 miljoner kronor.

De anhöriga rasar mot beslutet och kräver att Bjärehemmet får finnas kvar.

– De får spara på något annat. De gamla som bor här kommer till nya boenden där de inte känner någon, framför allt inte personalen. Min 97-åriga pappa ska inte behöva behandlas så här, säger Eva Jansson.

Ingen garanti

De anhöriga får stöd. 1 000 kommuninvånare har skrivit på en protestlista mot nedläggelsen. Den har nu lämnats in till Båstads kommun.

– Vi ska försöka göra det så bra som möjligt för de boende på Bjärehemmet, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Swanstein (M).

Totalt finns det just nu 124 platser på kommunens alla vårdboenden. De gamla på Bjärehemmet ska få välja var de vill bo framöver. Men faktum är att de inte kan garanteras en plats på sitt valda boende.

– Jag kan inte lova det men vi arbetar hårt för att de ska få komma dit de vill, säger Emma Pihl, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet