På bilden eldas gräset på Örby ängar i Helsingborg – en urgammal metod som kallas naturvårdsbränning” och gynnar den biologiska mångfalden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdsbränning är en gammal metod som fått uppsving de senaste åren eftersom den gynnar insektslivet och växtlivet i marken – se i videon hur gräset bränns bort på Örby ängar i Helsingborg. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Hon brinner för biologisk mångfald – sätter fyr på gräset på Örby ängar

Uppdaterad
Publicerad

En gräsbrand i kontrollerad form – Helsingborgs kommun eldar gräset på Örby ängar för att gynna insekts- och växtlivet.

Naturvårdsbränning heter den mycket gamla metoden som används för att gynna bland annat hotade arter. Eldningen gynnar inte bara den biologiska mångfalden utan är även ett kostnadseffektivt sätt att vårda marken.

– Det som går upp i rök nu är det gamla och döda växtmaterialet som vi vill bli av med för att öppna upp för en mer örtrik flora, säger naturvårdare Linda Hellberg på Helsingborgs stad.

Klimat

Kommunen vill elda på fler ängar i Helsingborg

Det är fjärde året som kommunen eldar på Örby ängar och till framtiden hoppas Linda Hellberg att de kommer använda den gamla och kostnadseffektiva metoden på fler områden i kommunen.

– Dels för att det är ekonomiskt bra jämfört med många andra skötselformer, men sedan är huvudsyftet att det gynnar många arter, säger Linda Hellberg.

Finns det risk att elden sprider sig?

– Vi har dialog med räddningstjänst och en erfaren bränningsledare på plats så risken här är väldigt liten, säger Linda Hellberg.

Se hur gräset bränns bort i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet