Vänsterpartiet Ali Hadrous

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali Hadrous tänker sitta kvar som politisk vilde om det krävs. Arkivbild från EU-valet 2024. Foto: Mickan Mörk/TT

V-politiker spred judehat i sociala medier – partiets krav: ”Han måste lämna”

Uppdaterad
Publicerad

Han gick med på att lämna sina politiska uppdrag efter att bland annat ha beskrivit israeliska soldater som ”Hitlers arvingar”. Nu har vänsterpartisten Ali Hadrous ångrat sig.

– Ingen antisemitism hör hemma i Vänsterpartiet, det har vi varit väldigt tydliga med, säger Lisa Claesson (V) till SVT Skåne.

HD och Sydsvenskan avslöjade nyligen att V-politikern Ali Hadrous, som sitter i Landskronas kommunfullmäktige samt i partiets styrelse i kommunen, sprider antisemitism och hyllar terrorister.

Efter avslöjandet uppmanade Vänsterpartiet honom att lämna sina uppdrag, vilket han först uppgav att han skulle göra. Han blev också av med sitt jobb som lärare.

Har ångrat sig – tänker inte lämna

Nu berättar Ali Hadrous för tidningen Flamman att han ångrat sig och tänker sitta kvar i kommunfullmäktige, som vilde om det krävs.

Han säger vidare att han själv inte anser att han har delat antisemitiska inlägg samt att han är kritisk till Vänsterpartiets ledning.

– Nooshi Dadgostar har förstört hela partiet. Hon tar direkt upp grejer och fördömer dem, och det är på grund av en sådan inställning som Vänsterpartiet är svagt, säger han till Flamman.

Vänsterpartiet vill utesluta Ali Hadrous

Att Ali Hadrous nu väljer att inte lämna frivilligt får Vänsterpartiet att reagera.

– Han har delat mycket antisemitiskt material. Han måste lämna alla sina uppdrag. Vi har stängt av honom idag och påbörjat ett uteslutningsärende, säger Lisa Claesson, ledamot i Vänsterpartiets verkställande utskott.

Ali Hadrous har valt att inte medverka i en intervju med SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.