En man i arbetskläder böjer sig över en brunn för att arbeta med en pump. En annan person står ovanför, redo att assistera med en kedja och utrustning. Arbetet utförs i ett pumphus i Viken i Höganäs kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Driftteknikerna Thomas Almenberg och Ulf Bengtsson på Höganäs reningsverk får åka ut på akuta stopp i avloppsnätet ungefär en gång om dagen – följ med på en utryckning i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

VA-chefen larmar: Toalettvanor orsakar dyrt avloppskaos i Höganäs

Publicerad

Ungefär en gång om dagen. Så ofta får Höganäs kommun rycka ut till akuta stopp i avloppsystemet. Och där hittar de allt möjligt.

1,4 miljoner kronor – varje år. Det är den extra kostnad som drabbar Höganäs kommun och skattebetalarna till följd av att invånarna spolar ner annat än kiss, bajs och toapapper.

– Ett fotbollslags kläder hittade vi vid ett tillfälle. Vi har också hittat handdukar och lakan och då blir det stopp, säger Therese Norrman Persson, VA-driftchef i Höganäs kommun.

Men den stora boven som orsakar majoriteten av alla stopp är något betydligt mindre.

I videon ovan få du se vad orsakar de flesta stoppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.