Det är de allra äldsta och ofta multisjuka som löper störst risk att avlida i covid-19. Därför står de och de anställda på vårdboenden och inom hemtjänsten först i kön för vaccinering.
Men att vaccinera sig är frivilligt. Ingen arbetsgivare kan kräva att en anställd mot sin vilja tar sprutan. Det betonar Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg.
– Men vi hoppas förstås att så många som möjligt vill vaccinera sig, för att skydda sig själv och andra, säger hon.
I Helsingborg har idag runt åtta vårdboende fått vaccinet – resten ska följa efter när det kommer nya leveranser. I snitt 70 procent av de anställda har tagit sprutan. 30 procent är tveksamma och har så här långt tackat nej.
”Det kan finnas olika grupptryck”
– Det finns olika anledningar. En del är rädda för biverkningar, andra vill ha mer information. Och vi informerar så mycket vi kan, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.
Det skiljer också mellan de olika vårdboendena. På en del finns det fler nej-sägare, på andra färre. Varför vet ingen.
– Det kan finnas olika grupptryck, säger Annika Andersson.
Det kan bli så att de som inte vaccinerar sig får jobba med andra uppgifter.
– Rent generellt är det inte aktuellt nu men det kan bli så att vi tillfälligt omplacerar, säger hon.
Oroliga medlemmar
Louise Ressner är arbetsmiljösamordnare på Kommunalfacket i Helsingborg. Hon blir uppringd av en hel del medlemmar som uttrycker oro över att vaccineras.
Kommunal tror att det kan finnas risk för att eventuellt omplacerade medlemmar uppfattar det som en bestraffning för att de inte tar vaccinet.
– Vi får signaler om att en del upplever en press från både samhället och arbetsgivaren att vaccinera sig, säger Louise Ressner.
Möjligheten finns att anställda på vårdboenden kan omplaceras om de inte väljer att ta vaccin – hör om det i videon.