Han ser ständigt över sina staket. Lagar hål och ska snart sätta dit ytterligare ett elstängsel för att förstärka skyddet mot vargangrepp. Men i en tid när det nästan varje vecka rapporteras om nya vargangrepp i Skåne tar Tomas Westman också till andra metoder.
– En frisör ger mig hår som jag hänger i påsar i hagen. Jag hoppas att vargen ska bli skrämd av lukten av människa.
Tveksamt om metoden fungerar
Enligt Viltskadecenter på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) finns det inga bevis för att det fungerar men Tomas Westman tänker fortsätta med metoden.
– Jag tror på det. Och hittills har jag inte haft någon varg här.
Samtidigt känner han att det bara är en tidsfråga innan han och hans får råkar ut för ett angrepp.
– Det är inte lätt. Man är orolig varje dag och det är svårt att föreställa sig hur man kommer känna när det händer.
Ovanligt beteende
I Skåne finns tre vargrevir. Men det är endast en individ som tros ligga bakom de senaste angreppen i nordvästra Skåne . Länsstyrelsen beskriver den som en problemvarg. Dels på grund av de många attackerna och dels eftersom att den vid flera tillfällen tros ha hoppat in i hagarna.
– Det brukar inte vargar göra. Det är ovanligt att de tar sig in hagar som är högre än 90 centimeter och det har vi sett exempel på här, säger Tom Espgård, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen i Skåne.
Nytt beslut om skyddsjakt
Länsstyrelsen fattade under torsdagen ännu en gång beslut om skyddsjakt på vargen efter ett nytt angrepp i anslutning till reviret på Söderåsen.
– Det här rör sig om en problemindivid. Vi misstänker att den har slagit sig ned i Söderåsens revir, eller bildat ett nytt revir nära det tidigare reviret, säger Tom Espgård.