Anna-Carin Ahlquist är en av världens bästa bordtennisspelare – nu försvarar hon sitt guld i Para-EM som spelas i Helsingborg. Foto: Markus Hjortsman

Satsningen i Helsingborg hyllas av världsettan

Uppdaterad
Publicerad

När Anna-Carin Ahlquist blev rullstolsburen som 35-åring tog hon upp sporten hon utövat som barn. Idag är hon rankad världsetta och är den största svenska stjärnan när Para-EM i bordtennis nu avgörs i Helsingborg Arena. Men för alla personer med funktionsvariationer är det inte en självklarhet att få idrotta – det vill DHS Helsingborg ändra på med ett nytt projekt.

Hon och har tagit medalj åt Sverige i varje Para-EM sen 2009, de flesta är av guld. I prisskåpet hänger dessutom flera VM-medaljer samt ett brons från Paralympics i Rio 2016 och ett guld från London 2012.

Just nu satsar Anna-Carin Ahlquist mot Paralympics i Tokyo nästa sommar – och veckans europamästerskap är det sista stora mästerskapet innan dess. Men det var inte självklart för henne att börja idrotta när hon för 12 år sen blev rullstolsburen efter att ha drabbats av MS.

– Jag visste inte hur jag skulle göra och det kändes oerhört läskigt när jag skulle gå iväg till första träningen, säger Anna-Carin Ahlquist. Det är en utsatt situation.

Anna-Carin Ahlquist var överlägsen i gruppspelsmatchen mot italienska Michela Brunelli. Foto: Markus Hjortsman

Nytt projekt ska ge fler chansen

Omkring 350 deltagare gör denna vecka upp om medaljerna i Para-EM i bordtennis. 19 av dessa är svenska.

Men för att fler personer med funktionsvariationer ska få chansen att utöva en idrott, oavsett om det är en elitsatsning eller på motionsnivå, har DHS Funktionshinderrörelsen i Helsingborg i samarbete med kommunala förvaltningar och HISO precis lanserat projektet Fungera Mera. 

– Vi vet att fysisk aktivitet är väldigt viktigt för folks hälsa – både fysiskt och psykiskt, säger projektledaren Josefine Thorén. Vi vet också att det inom målgruppen finns en stor andel som lider av psykisk ohälsa och det vill vi med projektet bemöta.

”En självklarhet”

I två års tid kommer Josefine Thorén leda projektet som genomförs med stöd från Arvsfonden, men planen är att verksamheten sen ska bli permanent.

– Det är väldigt begränsat hur många aktiviteter som finns för målgruppen. En handfull föreningar gör ett fantastiskt jobb och försöker verkligen öppna upp sig, men vi har så många fler föreningar i Helsingborg som vi hoppas ska vilja öppna upp sig.

Anna-Carin Ahlquist kommer själv från Göteborg men är positiv till Fungera Meras satsning i Helsingborg.

– För mig är det en självklarhet att alla ska ha rätt att idrotta och att alla ska ha möjlighet att finnas i en idrott, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.