Bild bestående av två sektioner: till vänster syns en industrimiljö med en sandhög och transportband i ett grustag. Till höger visas en golfbana med en nyanlagd sandbunker omgiven av grönt gräs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sand som skyddar dricksvatten eller sand som förbättrar golfbanor. Två intressen står emot varandra och ska nu avgöras i domstol. Se mer i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Varningen: Sand till golfbanor kan hota dricksvattnet i Åstorp

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals ton sand tas varje år från grustäkten utanför Åstorp. I samma område finns också stora mängder dricksvatten och nu vill Länsstyrelsen Skåne sätta stopp för verksamheten.

– Vattnet riskerar att förorenas, säger Kajsa Cinthio, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Det har tagits grus och sand från täkten i Kvidinge i Åstorps kommun sedan 1960-talet och nyligen fick ägarna av Johanssons Berg tillstånd i mark- och miljödomstolen att fortsätta i ytterligare tio år.

– Vi har anlitat experter som visar att det inte är någon påverkan, säger Christian Emgård vid Johanssons Berg.

Används på de flesta golfbanor

Länsstyrelsen håller alltså inte med och har överklagat till mark- och miljööverdomstolen.

– Sanden renar och skyddar dricksvattnet. Om man tar bort sand blir det lättare för föroreningar att komma ner till grundvattnet, säger Kajsa Cinthio.

Hör de båda sidorna i klippet ovan.

De flesta golfbanor i Sverige använder natursand till både bunkrar och gräs. Svenska golfförbundet säger till SVT Nyheter Helsingborg att de är medvetna om problematiken och att de börjat titta på andra lösningar.

En person krattar en bunker på en golfbana, med gröna fairways och träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sand är en viktig komponent på golfbanan. Hör banchefen på Landskrona golfklubb i videon. Foto: Tomas Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.