Sedan 2018 har anställda inom hälso- och sjukvården, på äldreboenden och inom hemtjänst, rätt att få arbetskläder i form av kortärmad överdel och underdel.
Men denna nya föreskrift säger inget om vinterkläder.
Och Arbetsmiljöverkerkets föreskrifter om personlig skyddsutrustning ger heller ingen fingervisning för frysande vårdanställda som cyklar mellan patienterna.
Skillnad på kläder och kläder
Men tydligt är att kläder på arbetsplatsen delas upp i arbetskläder och skyddskläder.
Om du exempelvis är anläggningsarbetare och arbetar utomhus i ett islandskap kan du har rätt att få skyddskläder som en skydd mot kylan, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Då räknas kläderna till kategorin personlig skyddsutrustning och ska ha en särskild märkning. Men vanliga vinterkläder hör inte dit.
Om du ändå fryser på jobbet vintertid och saknar skäl att få skyddskläder kan det finnas andra vägar framåt.
Kyla kan vara arbetsmiljörisk
Många arbetsgivare har egna bestämmelser som ser till att det finns arbetskläder som passar för säsongen.
Som anställd kan man även påtala problemen till sitt skyddsombud.
– Arbetsgivaren har en skyldighet att bedöma vilka risker som finns i arbetsmiljön och åtgärda eller minska de risker som finns i arbetet, säger Ann Sofie Kero sakkunnig på Arbetsmiljöverket.
Och kyla kan utgöra en risk för arbetsmijlön.
I Klippans kommun har skyddsombuden för flera hemtjänstområden lämnat in en 6:6:a-anmälan till Arbetsmiljöverket. De är inte nöjda med arbetsgivarnas svar på deras krav om att köpa in varmare arbetskläder.
- Då gör Arbetsmijöverket en bedömning utifrån vad föreskrifterna säger men också utifrån helhetsbilden på just den arbetsplatsen, säger Ann Sofie Kero.
Hör undersköterskerna i Klippan berätta om sin situation här: