I början på 2000-talet fanns det 28 000 tumlare i Öresund och i Kattegatt. Idag har Bälthavspopulationen halverats till 14 000, detta enligt en studie i tidskriften Frontiers in Marine Science.
Även om det är många faktorer som påverkar populationen såsom buller från sjöfarten och miljöföroreningar är det fisket som pekas ut av forskarna.
Och det menar yrkesfiskarna är helt fel.
– Här är det viktigt att man tar in hela bilden. Att det är fisket som är den stora boven är definitivt överdrivet. Från fisket sida gör vi allt vad vi kan, säger yrkesfiskaren Kristian Nilsson som också är ledamot i yrkesfiskarnas branschförening Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO).
Hör honom berätta vad yrkesfiskarna har gjort för att förhindra att tumlarna blir bifångst till fisket i videon ovan.
Får stöd från Sveriges lantbruksuniversitet
Och det får Kristian Nilsson medhåll av Sara Königson som är marinbiolog på Sveriges lantbruksuniversitet.
– Fisket med garn har minskat med 90 procent de senaste 15 åren. Det är viktigt att poängtera när man pekar ut yrkesfiske som det största hotet. Fisket med garn är en fraktion av vad det har varit vilket får mig att fundera på att om tumlarpopulationen minskar så kan det även vara något annat som ligger bakom, säger Sara Königson.
Sedan 2015 använder en fjärdedel av alla yrkesfiskare som fiskar på den svenska sidan i Öresund och i Kattegatt frivilligt pingers – en slags ljudskrämma som skrämmer bort tumlarna.
– De skickar ut en signal som tumlaren hör och gör att tumlaren simmar bort ifrån näten. Det minskar bifångsterna med runt 80 procent. Det handlar om att fiskarna inte vill ha bifångster, säger Sara Königson.
Men Bälthavspopulationen har minskat enligt flera forskare, vad menar du är orsaken?
– Om det har med temperatur, mat eller något annat att göra... Det kräver mycket forskning och data för att komma fram till det, säger Kristian Nilsson.