Sprututbytesmottagningar har funnits i flera år i södra Sverige, till exempel så har Malmö erbjudit sprutbyten i 30 år. Regionen har alltså haft en mottagning i sju månader. De som kommer till mottagningen på Köpmangatan måste skriva in sig, men inga uppgifter förs in i deras vanliga sjukjournaler.
Inga uppgifter i sjukjournaler
– Många har erfarenhet av att de inte blir bra bemötta när de söker vård om det sår i journalen att de är sprutmissbrukare, säger Malin Matsson som är sjuksköterska.
För att få nya sprutor måste de lämna in sina använda sprutor och verktyg. De får sprutor efter behov och det kan handla om ett behov av fem till sex sprutor per dygn.
– Vi vet inte om de själva använder alla sprutor de tar ut, men det gör inget om de ger bort till vänner eftersom det också minskar smittspridning, säger Malin Matsson.
Får ofta hepatit, sår och infektioner
De som använder orena sprutor får ofta hepatit och infektioner och de kan även få problem med hjärtat. Sjukdomar som är smärtsamma för missbrukarna och kostsamma för sjukvården. På mottagningen finns en sjuksköterska och även en infektionsläkare, psykolog och barnmorska tillgängliga vid behov.
– Genom att finnas här upptäcker vi infektioner och andra sjukdomar i tid, säger läkaren Linda Morén.