Skyddsjakt är ingen långsiktig lösning för att hantera älgarna som äter upp kornas vinterfoder hos Fredrik Eriksson i Bratteggen i Åre kommun. Det fastslår länsstyrelsen som nu avslår ansökan om skyddsjakt. Foto: Fredrik Eriksson

48 älgar åt upp kornas foder i Bratteggen i Åre kommun – nu avslås skyddsjaktsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren i Bratteggen i Åre kommun hade som mest 48 älgar inne på sin mark vinter. Älgar som åt upp kornas vinterfoder.

Därför gjordes en ansökan om skyddsjakt.

Men länsstyrelsen säger nu nej till ansökan.

Det är bättre med utökad älgjakt än skyddsjakt på några enstaka älgar, menar myndigheten.

Länsstyrelsen konstaterar att älgarna har orsakat stor skada, men anser att skyddsjakt på enskilda älgar inte kommer att lösa problemet på långsikt. Grundprincipen är att problem med jaktbart vilt i första hand ska justeras genom jakt under ordinarie jakttid.

– Grundtanken är att hantera problemen under ordinarie jakttid och det är bland annat därför vi har januari-jakt på älg. Riktad jakt i kombination med förebyggande åtgärder är en mer långsiktig lösning, säger viltchef Olov Hallquist vid länsstyrelsen.

Älgjakt bättre än skyddsjakt

Med andra ord: en ökad avskjutning under den vanliga älgjakten är en bättre lösning än skyddsjakt, enligt länsstyrelsen.

Utöver det planeras redan förebyggande åtgärder, konstaterar myndigheten. Det pågår bland annat diskussioner mellan Kalls älgskötselområde och lantbrukare i bygden om att sätta upp högre stängsel som bättre står emot älg och hjort.

Svältperioden snart över

Vidare bedömer länsstyrelsen risken för fortsatta allvarliga skador som låg, eftersom växtsäsongen snart drar igång och älgarna då lättare kan hitta mat på annat håll.

– Det är kort tid kvar innan älgarna börjar rör sig därifrån: det är nu i slutet av svältperioden, säger Olov Hallquist.

Det var i mitten av mars som lantbrukaren Fredrik Eriksson ansökte om skyddsjakt efter att älgar ätit upp en stor del av hans kors vinterfoder.

Kraftig ökning av älgskadorna

I vinter har som mest 48 älgar varit inne på hans marker och orsakat skador för nära 36 000 kronor på fodret. En summa som kan bli rejält mycket högre om inga åtgärder vidtas, enligt lantbrukaren.

”I värsta fall kan det leda till att jordbruket måste läggas ner” skriver Fredrik Eriksson i sin ansökan om skyddsjakt.

Av ansökan framgår också att flera förbyggande åtgärder vidtagits, som att sätta upp stängsel och använda skrämselskott, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.