Mats Gärd (C) och Lennart Ledin (L) vid dagens presskonferens Foto: SVT

50 öre högre skatt för alla länsbor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet vill den politiska majoriteten i regionen höja skatten med 50 öre. Syftet är att få ordning på ekonomin inom Region Jämtland Härjedalen. Det skulle innebära att regionskatten höjs från 11:20 till 11:70.

Region Jämtland Härjedalen har ett ekonomiskt underskott på 1,3 miljarder. Ett intensivt arbete pågår för att få ordning på ekonomin. Som ett led i detta planeras nu en skattehöjning för länets invånare.

– Vi behöver arbeta framåt och stärka primärvårdens utveckling, digitaliseringen av hälso- och sjukvården och den nära vården. För att skapa bättre förutsättningar att göra det har vi lagt ett förslag på en skattehöjning med 50 öre från och med årsskiftet. Samtidigt bevakar vi vad som händer med det kommunala utjämningssystemet och vad det kan komma att innebära för vår region, säger Mats Gärd (C), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Region Jämtland Härjedalen

Trots åtgärder – långt till budget i balans

Det är allianspartierna, M,C,L och KD som tillsammans med MP har bildat majoritet i region Jämtland Härjedalen.

– Vi ska ha en ekonomi i balans 2022, säger Lennart Ledin (L). Problemet är att vi inte har en effektiv verksamhet vi måste få ner läckaget.

Även om åtgärder vidtas för att minska kostnaderna och skatten höjs betyder det inte att regionpolitikerna kommer att kunna lägga en budget i balans för de närmaste åren.

– Vi behöver lägga en budget med förlust både för för år 2020 och år 2021, säger Lennart Ledin (L).

– Det kan dröja två mandatperioder innan vi har en budget i balans, säger Mats Gärd (C).

S: Löftesbrott av de blågröna

I en kommentar till skattehöjningsförslaget säger socialdemokraternas Ann-Marie Johansson att förslaget är ett löftesbrott från de blågröna partierna.

– Under valrörelsen var de blågröna mycket tydliga med att inte höja landstingsskatten.

Ann-Marie Johansson konstaterar dock att en höjning av landstingsskatten behövs.

– Synd bara att de blågröna partierna inte var ärliga mot väljarna före valet.

Ann-Marie Johansson var regionråd fram till årsskfitet då det blev maktskifte i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet