• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild på två personer på fjället samt en bild på en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Axel Eriksson, doktorand i turismvetenskap vid Mittuniversitetet, anser att arrangörer och myndigheter borde samarbeta mer vid event i natur- och fjällmiljö. Foto: SVT

Forskare kritiska: Nästan alla ansökningar om evenemang i Jämtlands natur får tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta evenemang som utförs i naturmiljöer i Jämtlands län får tillstånd. Det visar forskning från Mittuniversitetet. Nu vill forskare se en hårdare och tydligare tillståndsprövning av länsstyrelsen.

Mellan 2011 och 2020 inkom 393 tillståndsärenden. Bara 5 procent avslogs medan 95 procent fick tillstånd.

När man ansöker om tillstånd för ett evenemang förväntas en arrangör beskriva vilka risker som finns för exempelvis skador på naturen eller utsläpp. Men länsstyrelsen tillhandahåller inga mallar för hur detta ska ske i tillståndsansökningen. Enligt Axel Eriksson, doktorand i turismvetenskap vid Mittuniversitetet, ställer det höga krav på arrangörerna.

– Länstyrelsen måste lita på att arrangörerna gör rätt, säger han.

Där viss miljöhänsyn tagits i ansökningarna handlar det mestadels om vaga formuleringar enligt forskarna. Axel Eriksson menar att arrangörer och myndigheter tillsammans borde samarbeta för att ta fram en mall tillsammans för hur tillstånden kan komma att se ut.

Länsstyrelsen håller inte med

Länsstyrelsen å andra sidan menar att de kan ge allmänna råd till arrangörer som planerar evenemang i natur- och fjällmiljö, men att det inte är deras uppgift att lämna ut färdiga mallar till dem.

– Det är arrangörens ansvar att ta reda på vilka regler och villkor som gäller, säger Annelie Johansson, chef för naturskyddsenheten vid länsstyrelsen Jämtland Härjedalen.

I klippen nedan svarar Annelie Johansson på forskarnas kritik.

Annelie Johansson är chef för naturskyddsenheten vid länsstyrelsen Jämtland Härjedalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Annelie Johansson, chef för naturskyddsenheten vid Länsstyrelsen Jämtland Härjedalen, anser att Mittuniversitetets forskning är missvisande. Foto: April Caarph/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.