– Jag är besviken. Jag tycker att hovrätten gör en felaktig bedömning som delar upp punkterna. Man tittar på rehabiliteringen för sig för att se vad som brustit där, tittar på omplaceringen, vad brustit där, istället för att titta på helheten, säger åklagare Åse Schoultz.
Hoppas på prövning i HD
Hon kommer idag att vända sig till Utvecklingscentrum i Malmö som får läser igenom domen och sedan skicka den vidare till Riksåklagaren, för att domen ska kunna överklagas och prövas i Högsta domstolen.
Försvarsadvokaterna nöjda
Försvaret däremot välkomnar frikännandet.
– Det är väldigt skönt för min klient, säger advokat Andreas Victor, som företräder en av de chefer som nu frikänns. Det handlade om en unik situation, det var ju svårt både för proffs och lekmän att hjälpa socialsekreteraren, inte ens företagshälsovården har ju förutsett och kunna förhindra det här.
Men tillägger han:
– Samtidigt förstår jag om det finns folk som blir upprörda över en sån här dom, men de hdömer mer på känsla än på juridik, säger advokat Andreas Victor, som företräder en av cheferna som nu frikänns.
Han hänvisar till flera rättsfall som visat att man kan vara oaktsam utan att det anses som brottsligt. Det måste vara en särskilt klandervärd gärning för att den ska bedömas som straffbar.
Kommunen får kritik
– Man går på sin magkänsla så har jag har aldrig trott att åtalet skulle hålla och blev förvånad över tingsrättens dom, där man gav sken av det var ganska enkelt och självklart med det straffrättsliga ansvaret. Vi har aldrig påstått att min klient gjort allt perfekt, men det finns ju ingen manual. Han trodde att han gjorde rätt men skulle säkert ha gjort på ett annat sätt om det hänt idag, till exempel när det gäller mobbningsutredningen.
– Domen innehåller ju också kritik mot Krokoms kommun och det får man ju ta till sig. Det är ju av sådana här händelser som vi och andra lär oss till en annan gång, säger advokat Andreas Victor.
Den chef som advokat Andreas Victor företräder är inte längre kvar på arbetsplatsen.