Kammaråklagare Reena Devgun tolkar hovrättsdomen som att en stor mängd grova våldtäkter mot barn inte gett någon påföljd för den 39-årige Östersundsbon. Foto: Marcus Ericsson / TT

Åklagaren om domen: Blir inget straff för 24 grova våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Reena Devgun konstaterar att hovrättens dom är välskriven men kom fram till en annan slutsats om påföljden för brotten. Hon tolkar domen som att 24 fall av grov våldtäkt inte gett någon påföljd, att det är tre särskilt hänsynslösa fall som hovrätten inriktat sig på.

Domen i hovrätten har i stort sett delat tingsrättens syn på skuldfrågan när det gäller den 39-årige mannen från Östersund. Men påföljden har bedömts annorlunda. Där är åklagaren inte helt nöjd efter att ha ögnat igenom domen på tisdagen.

– Min uppfattning har varit att straffvärdet för de här gärningarna överstiger det straff som är möjligt, 14 års fängelse för de här brotten.

”Blir inget straff”

– Om man ser hur hovrätten har resonerat så är det tre åtalspunkter som de anser vara särskilt hänsynslösa. Där har man kommit fram till att bara för de tre gärningarna anser man att det motsvarar sex år vardera. Ser man då till de de övriga 24 fallen av grova våldtäkter som man dömt till, blir genomslaget väldigt litet, det blir inget straff för dom, säger Reena Devgun.

Hon anser att då hovrätten delat tingsrättens bedömning av skuldfrågan, borde straffvärdet vara så högt att det slår i taket för påföljden, maximalt 14 år för dessa brott.

Straffrabatt kan bli stötande

På frågan om domen kan överklagas vidare till Högsta domstolen, resonerar Reena Devgun om vissa möjligheter. Hon ska dock läsa domen noga först, och sedan ta ställning till om hon anser att domen bör överklagas.

– När det döms för flera fall av sexualbrott kan det ibland bli så att den så kallade straffrabatten blir stötande. I det här fallet kan man se att några av gärningarna knappt får något genomslag i påföljden överhuvudtaget, säger kammaråklagare Reena Devgun till SVT.

– Jag menar att det samlade straffvärdet ligger långt över 14 års fängelse. Det går inte att döma ut mer men när straffvärdet är så högt så bör man döma ut högst möjliga straff det vill säga 14 års fängelse . Om man då sänker till tolv år, då har hovrätten kommit fram till att straffvärdet är betydligt lägre än vad tingsrätten dömt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.