Västerbotten har erbjudit hälsokontroller i över 30 år. Nu visar forskning att de räddat liv.

Hälsokontroller i Norrland – men inte för jämtar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har analyserat Västerbottenmodellen och kommit fram till att den räddar liv. Flera landsting och regioner har följt efter, men inte Region Jämtland Härjedalen.

Västerbotten började med hälsokontroller i byn Norsjö 1985. Sedan 1990 erbjuds alla i länet kontroller när de fyller 40, 50 och 60 år.

Västernorrland följde efter 2012 och Norrbotten 2014. I Norrbotten kallas även de som fyller 30 år.

Tror på eget initiativ

Men Region Jämtland Härjedalen kallar inte till hälsoundersökningar.

Hälsoundersökningar i Norrland, men inte i Region Jömtland Härjedalen

– Nej det gör vi inte, säger Anna Fremner som är biträdande områdeschef iför primärvården. Här i regionen har man valt att jobba med levnadsvanorna mer specifikt. Till exempel när man får en kallelse till undersökning på en hälsocentral så står det längst ner att man kan gå in på sidan ”Mina levnadsvanor.” Den tycker jag alla ska prova.

På sidan kan man bland annat  svara på frågor om matvanor, motion och vikt och skriva i en önskan om läkarkontakt.

Det här bygger på att jag själv tar initiatiiv och går in på sidan på nätet. Det kommer ingen kallelse som påminner mig om att kolla min hälsa?

Det viktigaste är att satsa på arbete med hälsa bland barnen, säger Anna Fremner bitr områdeschef primärvården.

– Vi ska komma ihåg att långt i från alla kommer bara för att de får en kallelse, säger Anna Fremner. Jag tror att vi är så vana idag att söka kunskap och råd på nätet. Problemet är att nå de som inte kommer naturligt till sjukvården. De som vill kommer ändå.

Fått extra levnadsår

Forskningen vid Umeå universitet visar att befolkningen i Västerbotten fått bättre hälsa. De som har gjort hälsoundersökningarna har tillsammans vunnit 3000 extra levnadsår. Det går att översätta till att 580 människor fått ett längre liv.

– Det handlar mycket om att sjukvårdspersonalen tar en diskussion om vad proverna visar och vilka levnadsvanor personen har, säger professor Lars Weinehall. Vi har riktat in oss på att se det som kan förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Ett bättre hälsoläge och färre kostsamma behandlingar har enligt forskningsrapporten gett en besparing som är 50 procent större än kostnaden för kontrollerna.

Kan hitta de som är i riskzonen

Anna Fremner påpekar att regionen satsar mycket på samarbetet med kommunerna för att bygga hälsa redan bland barnen.

– Det är det viktigaste, att börja redan i tidig ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.