Helena Eriksson, ordförande för slalomklubben i Almåsa står med skidhjälm framför en lift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Eriksson är orolig för klubbens framtid om man inte får till sin hemmabacke tills nästa säsong. Foto: Lukas Johansson/SVT

Almåsa alpina oroliga för framtiden när klubben står utan backe

Publicerad

Skidbacken i Almåsa kommer inte öppna den här säsongen och kommunen vill inte köpa anläggningen. Nu letar alpinklubben efter lösningar för att över huvud taget överleva.

– Vi har det här året på oss att hitta en lösning, säger Helena Eriksson, ordförande i Almåsa AK.

I våras meddelade ägarna av skidanläggningen i Almåsa att backen var till salu och att man inte skulle drifta den säsongen 2023/2024. Sedan dess har det förts diskussioner med Krokoms kommun om en eventuellt försäljning. Men det blir ingen affär.

– Det blir för stort åtagande för oss. De senaste åren har backen gått back och då kommer antagligen kommunen också göra det, säger kommunalrådet Maria Jacobsson (S).

– Vi har inte pengar till befintliga verksamheter och då blir det svårt att motivera att lägga pengar på en backe.

Tappat medlemmar

Det här gör att slalomklubben i Almåsa inte har någon hemmabacke och får åka till Litsbacken istället. För många i klubben som vanligtvis har nära till backen, blir det istället en resväg på nästan två timmar tur och retur. Det har gjort man tappat drygt hälften av alla aktiva.

– Det blir för långt, det tar tid och det kostar för mycket, säger Helena Eriksson

Ingen ny köpare på gång

Nu söker klubben med ljus och lykta för att hitta lösning inför nästa säsong och framtiden för backen är oviss.

Mattias Bångman som är delägare och styrelsemedlem i aktiebolaget som äger anläggningen säger att man i nuläget inte har någon ny köpare på gång men att man försöker sprida ordet.

– Potentialen finns ju för den som vill göra något väldigt bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.