Ann-Britt Bergqvist, årets djurskötare står i en ladugård med kossor på Frösön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Du måste kunna mycket för att vara en riktigt bra djurskötare, bland annat agera ”barnmorska”, säger Ann-Britt Bergqvist. Foto: Lukas Johansson/SVT

Ann-Britt Bergqvist som jobbar på Frösön utsedd till årets djurskötare

Uppdaterad
Publicerad

”Med känsla för detaljer lotsar Ann-Britt Bergqvist målmedvetet produktionen till ständiga förbättringar” – så står det i motiveringen till varför Ann-Britt Bergquist belönas med priset Årets djurskötare.

Sedan 1996 har Ann-Britt Bergqvist från Alnön, nu boende i Jämtland och arbetande på Frösön, jobbat med kossor.

– Det är ett väldigt fritt och varierande jobb och man vet aldrig vad som ska hända, berättar Ann-Britt Bergqvist.

Nu har hon belönats med priset Årets djurskötare, som delas ut av Tidningen Husdjur tillsammans med Ladugårdförmännens riksförbund.

– Det känns jättekul. Det betyder ju att man gör någonting bra, säger hon.

Priset är bland annat 10 000 kronor som hon får lägga på någon sorts studieresa inom sitt yrke. Vad det blir har hon inte bestämt än.

Hör Ann-Britt berätta om yrket och att hon ibland får agera ”barnmorska”.

Juryns motivering:

”Ingenting lämnas åt slumpen. Med känsla för detaljer lotsar Ann-Britt Bergqvist målmedvetet produktionen till ständiga förbättringar. Foder, avel, mjölkning och juverhälsa är några av de områden där hon med nyfikenhet och intresse hittat nya vägar som tillsammans lett fram till en ökad produktion”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.