I tre månader fick Östersundsborna koka sitt dricksvatten under utbrottet av Cryptosporidium innan det åter gick att få dricksvatten som vanligt ur kranen. Hos många ökade det medvetenheten om vikten av tillgången till rent dricksvatten.
Branschorganisationen Svenskt vatten konstaterar att vi i Sverige i genomsnitt förbrukar 140 liter vatten per person och dygn, fördelat enligt följande:
- 60 liter för personlig hygien
- 30 liter för toalettspolning
- 15 liter för disk
- 15 liter för tvätt
- 10 liter för mat och dryck
- 10 liter övrigt
Internationella beräkningar visar att vi skulle kunna klara oss med hälften av det vatten vi förbrukar, konstaterar Östersunds VA-chef Kristina Kenning Östling.
– FN brukar säga att någonstans runt 50-60 liter per person och dag då klarar du din hygien och annat du behöver för att må bra, så vi har en enorm överkonsumtion på vatten, säger Östersunds VA-chef Kristina Kenning Östling.
Hör mer om det i videon ovan.
Dricksvatten
Det är bara kallvattnet i kranen som är klassat som livsmedel och kontrolleras. Drick aldrig det varma vattnet direkt ur kranen - det kan innehålla skadliga bakterier och små mängder av till exempel metaller, fastslår branschorganisationen Svenskt Vatten.
Dricksvatten kostar bara 4 öre per liter. I priset ingår även skydd av vattentäkter, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.
Det finns cirka 1 400 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden – men det är bara en liten del som går att använda som dricksvatten. Den största mängden vatten utgörs av saltvatten som vi inte kan dricka. Bara tre procent är sötvatten.
Två tredjedelar av sötvattnet är ytvatten som finns i glaciärer, sjöar och vattendrag och en tredjedel är grundvatten som bildas genom att vatten rinner ner genom jordlagren. I Sverige använder vi både ytvatten och grundvatten till vårt dricksvatten.
Källa: Svenskt Vatten, branschorganisation för landets VA-organisationer.