Ansträngt personalläge inom omsorgen i Östersunds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin fortsätter att påverka omsorgen. Inom Östersunds kommun är personalläget inom särskilda boenden, hemtjänst och LSS-boenden väldigt ansträngt.

– Det är så pass illa att vi inte kan verkställa alla beslut, säger Robert Brandt som är chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Enligt Robert Brandt innebär det ansträngda personalläget att verksamheterna får prioritera.

– Vi har resurser att kunna omhänderta det allra viktigaste, det vill säga liv och hälsa.

Coronaviruset i Jämtlands län

Däremot får sådant som inte är akut vänta.

– Det som förgyller livet är ju de sociala aktiviteterna och de blir ju lidande nu precis som de varit tidigare under pandemin, säger han.

Problematiskt att bemanna

Robert Brandt kan inte beskriva det exakta personalbehovet, men omfattningen av sjukfrånvaron är så pass allvarlig att det kan bli problematiskt att bemanna vissa enheter.

– Ett exempel är ett särskilt boende där det en morgon skulle vara sju personal, och den morgonen var det en som infann sig och de övriga sex var sjuka. Och det är ju klart att det blir jättetufft för våra chefer och medarbetare.

Enligt honom har dock personalen hittills lyckats lösa de tuffa situationer som uppstått.

– De gör ett fantastiskt arbete, säger Robert Brandt.

Även boende insjuknar

Även bland brukarna finns smittspridning men enligt Robert Brandt har personalen en vana att ta hand om dom som  insjuknar.

– Vi ser inte heller att man blir lika sjuk som skör medborgare i dag jämfört med hur det var 2020.

I videon ovan berättar Robert Brandt mer om hur det här påverkar de boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet