Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den ironiska ”reklamfilmen” för Östersund och Jämtland – är länet synonymt med friluftsliv enbart? Många tyckte till i chatten nedan. Foto: SVT

”Är Jämtland bara friluftsliv?” – så här tyckte publiken i vår chatt

Uppdaterad
Publicerad

Nära fjällen, i vinterstaden, i friluftsliv-anda. Vår reporter Lukas Johansson har sedan flytten till Östersund och Jämtland märkt att det är otroligt mycket fokus på friluftslivet.

Men är det verkligen allt Jämtland har att erbjuda?

I en serie reportage har vi lyft andra perspektiv än bara friluftsliv, och ställt frågan: ”Vad är Jämtland för dig?”

I chatten här nedanför var det många som passade på att ge sin bild.

Vad är din bild av Jämtland?

Oj vad många åsikter och tankar ni har om bilden av Jämtland och vad som är bra och dåligt i länet.

Stort tack till alla som delat med sig! Vi på redaktionen får fundera lite på hur vi kan fortsätta att belysa det här ämnet.

Fredrik • Gillar du snö och vinterkyla 7-8 månader om året då är Jämtland ett bra alternativ. Är det viktigaste i livet skoteråkning och jakt, då är också Jämtland bra. Men stämmer detta inte in på dig då bör du överväga andra alternativ. Varför vi väljer att lämna Jämtland är avsaknaden av vår och sommar. Ledsnat på vinter 7-8 månader om året, däremellan mindre kall period, En arbetsmarknad som är ytterst begränsad.

Katten • Med tanke på att kommunen och bostadsutbudet aktivt jobbar för att försämra livet för yngre samt vuxna i lägre mellanklass så förstår jag att man vänder ryggen till. Bygg för billigare bostäder, ta hand om trafiksituationen på ett bättre sätt och framförallt, det viktigaste och kanske det enklaste första steget, lyssna på folket. Lyssna på vad vi säger och önskar och vänd oss inte ryggen så ska ni se att vi snart har bättre saker att säga om staden.

ÖsdBo • I Jämtland är det lugnt och skönt. Här finns ett rikt kulturliv och länet är en skatt för den musikintresserade. Har man testat på att bo i en större stad finns det en charm i de små sakerna. Som att folk hälsar när du är ute och promenerar, människors vilja att vara hjälpsamma och att det fortfarande finns tillit till andra människor. Jag gillar kontrasten du kan välja mellan att befinna dej bland många människor på stan eller finna platser utanför stan där du i princip är ensam.

Janne • Uppvuxen på Frösön men bor i Göteborg sen 17 år. Trevlig stad och ett bra utbud i södra Sverige. Fantastisk miljö i Ösd att växa upp med bra skolor, och stan är vacker. Men ibland vill man ut inresa och utvecklas, och kommunikationerna är tyvärr för dåliga. En järnväg från tidigt 1900-tal mot Sundsvall. Det är oerhört tidskrävande resor och flygen emellanåt väldigt höga priser. Det behövs fler och snabbare förbindelser med Stockholm. Jag tror Jämtland ska satsa på natur men inte bara det. Vardagen är så mycket mer än bara jobb, och ett kulturliv är viktigt också. Eftersom de är så långt överallt blir det viktigt med ett Östersund som har mer att erbjuda än bara rent vatten och fjälluft. Människor blir rätt likasinnade. Man märker så stor skillnad att folk inte stöps i samma form i större städer.

Hemvändare • Vuxit upp på olika håll i Jämtland. Efter flera års studier i storstan flyttade jag upp igen, såsom jag alltid vetat att jag ville göra.
Jag har alltid tyckt om Jämtland och har en än mer positiv bild av länet nu, men man ska veta att det är invånarna som gör länet, inte politikerna. De verkar tro att Östersund måsta ska bli som New York eller Barcelona för att vara värt något - helt blinda för det som finns att ta vara på m.a.o.

Bäst här är naturen, maten, och det välkomnande jag fick när jag flyttade ut till en ny by där ingen kände mig. Befolkningen överraskar ofta med ett öppet sinne mot icke-normativa, åtminstone om dessa är trygga i sig själva.

Det sämsta med Jämtland är exploateringen av naturen och medborgarna, för turismens skull. Länet ska väl i första hand vara till för oss länsbor.

Ny • Jag har bott här i 7 år och jag flyttar om ett år. Orsaken är den dåliga luften, luftförorening i Östersund, dåliga arbetsvillkor, dyr hyra och den extrema kylan. Jag förstår inte varför Östersund säljs som ett friluftsparadis när luftförorening är sämsta i Sverige. Om kultur, det finns inte så mycket att göra, om du kör EPA-traktorer Jämtland passar dig härligt, men det inte passar mig.

Lejsamt • Dysfunktionell fastighetsmarknad om man önskar bo i Östersund. 4,5 miljon för ett orenoverat 70-tals hus eller 6,5 miljon för nyproducerat efter E14. Alternativt så kan man välja att pendla.

Överväger att flytta härifrån igen för här blir inga barn gjorda. Bättre lön och lägre boendekostnader är framförallt det som lockar.

:) • Helsike vad mycket neg det var här. Jämtland är underbar och i Jämtland är alla välkomna, även om vi har mycket att lära. Vi har fjäll och natur. Behövs inte automatiskt skaljackor för att va ute de e nå nytt påfund. Heja Jämtland :)

Ny • Jag har varit ny på många olika platser i Sverige men har aldrig blivit mottagen så väl som i Jämtland. Efter en sommar i stan hade jag massor av vänner och när jag flyttade ut på landet var det samma. Vilken by jag än bott i runt om i Jämtland har jag bemötts med nyfikenhet och värme. När jag tröttnade på den kalla sommaren flyttade jag söderut 2 år men efter bara 1 år fick jag bergsabstines och jag saknade att människor säger hej, småpratar och hjälps åt. Jag längtade till Jämtland. Ibland måste man helt enkelt åka bort för att kunna komma hem. Nu har jag gett upp flyttandet och stannar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilden av Jämtland

Mer i ämnet