polis som talar och en av Åre kommuns polisanmälningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Majoriteten av Åres polisanmälningar har lagts ner men en del utreds vidare. Peter Sidén vid polisregion Nord berättar varför polisen valt att utreda ett 15-tal av de bräddningar som skett i Åre kommun. Foto: Sara Leijman, SVT

Åre kommun polisanmäler utsläpp av orenat avloppsvatten – nu utreds flera fall av misstänkta miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har det skett över 50 utsläpp av orenat avloppsvatten i Åre kommun. Nästan alla så kallade bräddningar anmäls vidare till polisen – något som gör Åre smått unik i norra Sverige.

– De senaste fem åren står Åre kommun för över 80 procent av alla ärenden i hela Norrland, säger Peter Sidén som är utredare vid polisregion Nord.

Bräddning innebär kortfattat att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Det sker när ledningssystemen blir överbelastade och rören svämmar över.

– Det sker i regel när det regnar mycket eller när snön smälter, säger Mattias Gyllenswärd som är teknisk chef i Åre kommun.

Självklart för kommunen att polisanmäla

Åre kommun polisanmäler i princip alla bräddningar. Något som de själva tycker är självklart.

– Det är otillåtet att släppa ut orenat avloppsvatten ut i naturen. Vi är skyldiga enligt lagstiftning att anmäla, skriver miljöchef Daniel Fackel till SVT.

Undantag är om bräddningen skett på grund av något som verksamhetsutövaren inte kunnat kontrollera, som exempelvis ett strömavbrott.

Åre står för över 80 procent av anmälningarna

Samtidigt är Åre en av få kommuner i Norrland som regelbundet polisanmäler när bräddningar sker. De senaste fem åren har polisområde region Nord fått in ungefär 80 ärenden. Åre kommun står för över 80 procent av dessa anmälningar.

Varför ska en kommun polisanmäla bräddningar?

– Det handlar ju om att tillsynsmyndigheten har en anmälningsplikt när det kommer till just miljöbrott. Så att polis tillsammans med åklagare kan utreda om det som har hänt är brottsligt eller inte, säger Peter Sidén som är utredare vid polisområde Region Nord.

Samtidigt är han tydlig med att bräddning inte behöver betyda ett brott mot miljöbalken. Det beror på hur tillstånden för den här typen av verksamhet är utformade.

– Det krävs ett oaktsamhetsrekvisit, alltså att man har agerat oaktsamt, förklarar han.

Utreder flera av Åres anmälningar

Hittills har också majoriteten av Åres polisanmälningar lagts ner, men inte alla.

– Vi har ungefär 15 till 20 ärenden som vi utreder, säger Peter Sidén.

De olika ärendena har lagts ihop i en enda stor utredning och nyligen lämnades den över till åklagare.

– Nu väntar vi på att åklagare ska ställning till nästa steg, säger Peter Sidén.

När det beslutet kommer är inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.