Bräddning innebär kortfattat att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Det sker när ledningssystemen blir överbelastade och rören svämmar över.
– Det sker i regel när det regnar mycket eller när snön smälter, säger Mattias Gyllenswärd som är teknisk chef i Åre kommun.
Självklart för kommunen att polisanmäla
Åre kommun polisanmäler i princip alla bräddningar. Något som de själva tycker är självklart.
– Det är otillåtet att släppa ut orenat avloppsvatten ut i naturen. Vi är skyldiga enligt lagstiftning att anmäla, skriver miljöchef Daniel Fackel till SVT.
Undantag är om bräddningen skett på grund av något som verksamhetsutövaren inte kunnat kontrollera, som exempelvis ett strömavbrott.
Åre står för över 80 procent av anmälningarna
Samtidigt är Åre en av få kommuner i Norrland som regelbundet polisanmäler när bräddningar sker. De senaste fem åren har polisområde region Nord fått in ungefär 80 ärenden. Åre kommun står för över 80 procent av dessa anmälningar.
Varför ska en kommun polisanmäla bräddningar?
– Det handlar ju om att tillsynsmyndigheten har en anmälningsplikt när det kommer till just miljöbrott. Så att polis tillsammans med åklagare kan utreda om det som har hänt är brottsligt eller inte, säger Peter Sidén som är utredare vid polisområde Region Nord.
Samtidigt är han tydlig med att bräddning inte behöver betyda ett brott mot miljöbalken. Det beror på hur tillstånden för den här typen av verksamhet är utformade.
– Det krävs ett oaktsamhetsrekvisit, alltså att man har agerat oaktsamt, förklarar han.
Utreder flera av Åres anmälningar
Hittills har också majoriteten av Åres polisanmälningar lagts ner, men inte alla.
– Vi har ungefär 15 till 20 ärenden som vi utreder, säger Peter Sidén.
De olika ärendena har lagts ihop i en enda stor utredning och nyligen lämnades den över till åklagare.
– Nu väntar vi på att åklagare ska ställning till nästa steg, säger Peter Sidén.
När det beslutet kommer är inte klart.