Man står på balkong i Åre

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blev frustrerad”, säger Per Nyberg, företagare och moderat politiker i Åre, som skickade ett argt mejl direkt till enskild handläggare. Det anmäldes som ett tillbud. Foto: Sara Leijman/SVT

Årepolitiker anmäld för otillåten påverkan efter mejl till handläggare

Uppdaterad
Publicerad

Per Nyberg, företagare, exploatör och moderat politiker i Åre kommun, skickade mejl till en kommunal tjänsteperson där han var otrevlig och ifrågasatte deras arbetssätt. Händelsen anmäldes som ett tillbud och har nu utretts internt inom kommunen.

I mejlet ifrågasatte Per Nyberg handläggarnas arbetssätt och kompetens. Han gjorde det tydligt att han inte tycker att de gör ett bra jobb.

Synpunkterna i mejlet handlade om de planer på exploatering i Björnänge bykärna som Per Nyberg själv är delaktig i – ett ärende han tycker drar ut alldeles för mycket på tiden.

– Jag har bett personen i fråga om ursäkt, säger Per Nyberg som även sitter som ledamot för Moderaterna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Ovanligt att påtryckningar dokumenteras

Som SVT tidigare berättat så utsätts handläggare som arbetar med plan- och byggärenden i Åre kommun återkommande för påtryckningar. Chefen för samhällsutvecklingskontoret, Thor Kruse, har berättat att det främst handlar om exploatörer men även enskilda politiker.

Det har varit ovanligt att det rapporteras och blir ett tillbud, men nu har det alltså skett.

– Alla inkomna skrivelser som kan kan tolkas som påtryckningar bör ju dokumenteras så att man senare kan redovisa vad som har skett, säger tf samhällsbyggnadschef Jonas Törngren.

Ledde till samtal och en ursäkt

– Om man ska kunna arbeta opartiskt som handläggare så bör man inte utsättas för påtryckningar från enskilda. Då finns en risk att man inte har möjlighet att utföra det uppdrag man är satt att att göra, säger Jonas Törngren.

Tillbudet ledde till att Jonas Törngren och Per Nyberg hade ett möte tillsammans med samhällsbyggnadsnämndens ordförande Linda Sundström (VV).

Vad ville du uppnå med mejlet?

– Jag vill att vi ska sitta ner och vara tydlig med hur processen går till, där vi vet vad vi har att förhålla oss till och hur jobbar vi tillsammans framåt, säger Per Nyberg.

Fakta: Vad är otillåten påverkan?

Otillåten påverkan är ett samlingsbegrepp för handlingar som syftar till att påverka en tjänsteperson eller förtroendevald att agera på ett annat sätt än de tänkt.

Det kan exempelvis handla om att få personen att fatta ett annat beslut inom ramen för myndighetsutövning eller välja att inte polisanmäla händelser.

Otillåten påverkan kan innebära brottsliga handlingar men också handlingar som inte är brott i juridisk mening.

En händelse betecknas som otillåten påverkan om den drabbade uppfattar att syftet var att påverka tjänsteutövningen.

Olika former av detta kan exempelvis vara hot, våld, korruption, grova förolämpningar, obehaglig mejl, sms eller samtal.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.