Bröderna Högboms pepparkakshus 2016. Foto: André Högbom/Sverker Högbom

Årets pepparkakshus i ett pepparkaksträd

Uppdaterad
Publicerad

André och Sverker Högbom är bröderna som tar pepparkakshusen till en helt egen nivå. I år har de satsat på koja i stället för slott, med ett upplyst litet hus i ett halvmeterhögt träd.

Bröderna Högbom bor i Östersund och har bakat en lång rad avancerade pepparkakshus genom åren, det ena mer spektakulärt än det andra. Motiven är allt från en scen ur det gamla spelet Donkey Kong och en lucia med vassa tänder, till ett hus intill en vulkan som fått utbrott, och en husbåt.

– Det är vårt julpyssel, säger André Högbom.

I år är huset ganska litet och enkelt, men det står på en gren i ett stort och otroligt detaljrikt träd. En stege leder upp till trädkojan, ur fönstren lyser ljus, och trädgrenarna är täckta av ett tunt lager snö.

Optimerad deg

Hur lång tid tog det att göra trädet?

– Vi har ingen aning, det är utsträckt över december. Själva bakningen tar förstås en massa tid, men det som tar mest tid är att bygga formar och testa att degen pallar.

Bröderna Högbom gör sin fullt ätbara deg själva av socker, sirap, ingefära, kanel, bikarbonat, smör, mjölk och vetemjöl. Den är väldigt kompakt, och går att baka ut mycket tunt – de finaste grenarna på det 50 centimeter höga trädet är bara ett par millimeter tjocka och det finns runt 300 av dem.

Bröderna Sverker och André Högbom gör pepparkakshus utöver det vanliga som julpyssel. Foto: André Högbom/Sverker Högbom

– Vi har ganska nyligt optimerat vår deg kan man säga. Hela idén med att göra ett träd kom ur att det verkade möjligt – vi gjorde ett bojrep till båten förra året och det hänger kvar än idag, berättar André.

Livslång tradition

Pepparkaksverken är hållbara nog att flytta på, och brukar tas ut utomhus för fotografering.

– Ja, trädet är fraktat ut på sjöisen. Det gick bra men det är alltid spännande att flytta på dem.

André gissar att han och Sverker gjort uppemot 30 byggen totalt.

– Vi har hållit på sen vi var små. Mamma visade oss, sen började vi baka själva när vi klarade det, och sen har vi aldrig slutat.

”Ballat ur”

Det är de sista 10 åren som det ”ballat ur ordentligt”, som han uttrycker det om de mer ambitiösa pepparkakshusen. André är tecknare på deltid och gillar att ha projekt igång, och Sverker är ingenjör, så kanske både det konstnärliga och byggivern hänger ihop med. Bröderna brukar hjälpas åt med de olika delarna men har börjat specialisera sig lite på sistone.

– Det går mer och mer åt att Sverre sköter själva degen och kavlingen, och jag håller på mer med formgivningen och att montera ihop, säger André.

Du kan se ett klipp om hur trädet byggdes, och några fler av Andrés och Sverkers pepparkakshus på Andrés hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.