Under tre års tid har situation varit väldigt ansträngd på öron, näsa, hals-mottagningen på Östersunds sjukhus. Nu anser enhetschefen Ann-Sofie Köhler och specialistläkargruppen att man inte längre kan garantera den medicinska säkerheten för patienterna.
Årslånga köer
Det är långa väntetider till att få en operation på öron, näsa, hals-kliniken.
- Vi har i princip två köer. En som gäller högspecialiserad, hörselförbättrande kirurgi och det är upp till två års väntetid där nu och för den vanliga öron, näsa, hals-kirurgin så är det ett års väntetid, berättar enhetschef Ann-Sofie Köhler, ÖNH Östersunds sjukhus.
– Det är otillfredsställande att inte kunna ge patienterna det som de egentligen borde få, säger sjuksköterskan Ulla Eriksson.
Skrivelse till landstingsstyrelsen
Enhetschefen har tillsammans med specialistläkargruppen i en skrivelse tagit upp att de under tre års tid lyft en eskalerande situation för öron, näsa, hals-verksamheten.
– För att patienter ska bli opererade så måste vi ur patientsäkerhetsynpunkt skicka dem till andra sjukhus. Det blir ökade riks- och regionkostnader för länet och skattebetalarna. Sedan blir det också ökade kostnader i form av stafetter som vi måste betala för. Så jag har gjort en beräkning att det ligger mellan fem och sju miljoner per år i ökade kostnader, säger enhetschef Ann-Sofie Köhler, ÖNH Östersunds sjukhus.
Möte för att hitta lösningar
Under tisdagen har enhetschef och specialistläkargruppen på öron, näsa, hals haft ett möte med sjukhusledningen för att hitta åtgärder.
– Vi har satsningar för att utöka vår operationskapacitet. Det är ju ett beslut på väg till fullmäktige. Vi har också diskuterat samarbete med Västernorrland för att kunna göra kökortningar och vi ska också diskutera hur vi ska prioritera våra patienter på centraloperation, säger Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen.
Specialiserade läkare hotar att försvinna
Enhetschefen Ann-Sofie Köhler är dessutom orolig för att man ska tappa specialistläkare när de inte får utföra den kirurgi som de är utbildade till:
– Läget för öron, näsa, hals är att vi inte bara har operationer att bemanna. Vi ska även bemanna en mottagning och vi ska ha jourverksamhet dygnet runt. Förlorar vi våra kompetenta specialister då tappar vi kapacitet att hantera det här.
Lisbet Gibson har förhoppningar om att lösa problemen.
– Vi har ju redan påbörjat flera saker och sedan får vi väl ytterligare arbeta med de åtgärder som behöver göras snabbt, säger Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen.