Två parter som är oense i frågan är Jämtlands Räddningstjänstförbund och fackförbundet Brandmännens Riksförbund. Orsaken är missnöje med ett nytt avtal för deltidsbrandmän som börjar gälla den 1 maj.
Avtalets förändringar
Avtalet betyder att OB-tillägget samt bilersättningen tas bort – men samtidigt höjs beredskapsersättningen med 288 kronor. Det gör att grundlönen för en beredskapsvecka landar på 4.389 kronor. Den slutgiltiga lönen beror på hur många larm man åkt på och där höjs timpenningen dagtid med 40 kronor per timme – men sänks med 80 kronor per timme under nätter, kvällar och helger.
Enligt distriktsombudsmannen för Brandmännens Riksförbund (BRF), som också arbetar deltid på brandstationen i Gällö så handlar striden inte bara om pengar.
– Det här är en långvarig process och vi har haft arbetsgrupper med SKL och Pacta sen 2012. Alla trodde nog att nu tar vi ett avsteg mot någonting bättre, men nu blev effekten tvärtom, säger Håkan Olofsson, distriktsombudsman BRF.
Ingen lokal överenskommelse
Deltidsbrandmän runt om i länet hoppas på en lokal överenskommelse men Jämtlands Räddningstjänstförbund anser att det lokala avtalet som redan finns är tillräckligt bra.
– Våra lokala avtal var så pass bra så vi valde att inte omförhandla dem utan låta dem bestå, säger Ida Asp, ordförande vid Jämtlands räddningstjänstförbund.
Det befintliga lokala avtalet omfattar dock bara stationschefer, befäl och säkerhetsvakter.
Högre lönekostnader
Även om många brandmän är missnöjda så innebär det nya avtalet fördyringar för förbundet.
– Avtalet blir mycket dyrare för oss, det kommer att gå ut mer lön än vad det gjort tidigare, säger Ida Asp, ordförande för Jämtlands Räddningstjänstförbund.
Distriktsombudsmannen för BRF som också jobbar som deltidsbrandman är en av dem som väljer att säga upp sig.
– Alla tycker att det här är eländigt men ingen är beredd att göra nånting åt det och mitt tålamod är slut, säger Håkan Olofsson.