Utsatta barn ska få hjälp snabbare, säger överläkare Urban Tirén

Barnahuset sätter fart på hanteringen av övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Flera lokala myndigheter går ihop och öppnar ett ”Barnahus” i Östersund. Här koncentreras insatserna för barn som råkat ut för våld och andra kränkningar.

För ett par månader sedan hade vi här på SVT Jämtland en serie om det ökande antalet orosanmälningar som görs om barn i länet.

I Barnahuset samlas representanter med olika myndighetsbakgrund. Två tjänster är knutna hit på heltid, en av tjänsterna finansieras av polisen och den andra till 50/50 av Regionen och Östersunds kommun.

Bättre utredningar

Barnahuset ska göra insatserna för utsatta barn smidigare.

– Allt utredandet sker i de här lokalerna. Här finns ju då en polis som kan vara med och även en socialsekreterare. På så sätt behöver barnet bara redovisa sin händelse en gång och hela processen blir snabbare, säger regionöverläkaren Urban Tirén.

Fokus ligger på att att utreda ärenden där barn utsatts för våld eller sexuella övergrepp.

150 barn utsatta 2018

Polisen ska under 2018 ha fått in cirka 150 anmälningar om barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp.

– Det vi ser mer och mer av är barn som utsätta visa internet. Likaså är hedersvåld tilltagande också här hos oss, berättar Tirén.

Om brott skett så kan  nu polisen agera mycket tidigare än hittills. När det gäller omsorgen om barnet kan insatserna också de dras igång i princip direkt efter första mötet på Barnahuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.