Under några dagar har vi berättat om ett företag som har flera HVB-hem i Jämtlands län. Obada, som har bott hos dom, vittnar om oengagerad personal, om bråk och stök och att personal till exempel gav cigaretter till ungdomar.
Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin är inte förvånad.
– Jag kan som barnombudsman inte kommentera enskilda fall. Men när det gäller vår undersökning kring placerade barn så kan vi se att det är väldigt olika hur barn blir bemötta, säger hon.
Stora konsekvenser för barnet
Barnombudsmannen har nyligen publicerat en rapport som visar att barn som omhändertas far illa.
– Vi har tittat på barn i familjehem, HVB-hem och särskilda ungdomshem. Och vi ser en rad olika brister, säger hon och fortsätter:
– Generellt kan vi säga att det finns en del placerade barn som har det väldigt bra, men en stor grupp har det inte bra.
Elisabeth Dahlin pekar på att konsekvenserna för det enskilda barnet blir väldigt stort.
– Det innebär att den här gruppen barn har en förväntad kortare livslängd, sämre hälsa, sämre skolgång, större risk att bli bidragsberoende som vuxen och framförallt väldigt många förlorade livschanser, säger hon.
Kräver förändringar
Barnombudsmannen menar att något måste göras.
– Vi vill se en tydlig förändring nu när barnkonventionen blir lag så att placerade barn alltid får det bättre, inte sämre. Vi måste ha ett barnperspektiv hela vägen, säger hon och fortsätter:
– Vi vill möjliggöra för socialsekreterare att få chans att prata med barnet enskilt, att göra barnen delaktiga i sin egen vård för då vet vi att vården fungerar bättre. Men då krävs det att alla har ett tydligt barnrättsperspektiv, säger Elisabeth Dahlin.
BO:s rapport
Här kan du läsa hela Barnombudsmannens rapport ”Vem bryr sig – när samhället blir förälder”.