Ett tävlingsmoment gick ut på att få en åskådare att dra en bil.

Bättre begagnade bilar på tur genom Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Den som kört bil genom Härjedalen de senaste dagarna lär ha höjt på ögonbrynen. Längs vägarna har det rullat en till synes ändlös karavan med utlandsregistrerade bilar som alla sett ut som om de var hämtade från Bilprovningens obsklass.

Carbage run kallas arrangemanget, som för en utomstående kan te sig aningen obegripligt. De bilar som deltar ska alla ha det gemensamt att de inte får vara värda över 500 euro och de måste minst vara 20 år gamla.

Dessutom ska de tydligen helst vara utspökade på något sätt.

Ragge Dillner är chef för flygfältet Hedlanda utanför Hede. I vintras fick han ett mejl som han inte tog så stor notis om.

– Det var på engelska och man får ju så mycket skräp. Men nästa dag började jag läsa lite mer noggrant och då insåg jag att det här var något vi borde hoppa på, säger Ragge.'

Flygfältet kom in i bilden eftersom här skulle bilarna ställas upp och här skulle deltagarna övernatta. Och Ragge har fått se till så att 2 500 personer fått mat och dryck.

Carbage run är ingen tävling där det gäller att komma först. I stället får deltagarna lösa olika uppgifter längs vägen. En uppgift var att äta surströmming. En annan att övertala någon åskådare att dra en bil.

Efter en övernattning bar det vidare bar det sedan vidare till Norge och andra uppgifter. Med en fråga på läpparna lämnade Hedeborna – varför?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.