Bedragare påstod att Ulfs son låg på sjukhus – försökte komma över bankuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre råkar ut för bedragare. Ofta handlar det om att någon försöker komma åt den enskildes bankuppgifter. Ulf Mattson och Raquel Johansson i Östersund är några av alla dom som blivit utsatta. De fick ett samtal om att Ulfs son varit med om en allvarlig olycka.

– Varför skulle det inte kunna ha hänt? Jag visste ju inget om det, säger Ulf Mattsson.

Under måndagen var kommunpolisen Maria Könberg på biblioteket i Östersund för att prata om bedrägerier. Föreläsningen var en del i den så kallade eMedborgarveckan som pågår just nu.

-Bedrägerier är den största brottskategorin som äldre råkar ut för i länet, säger Maria Könberg.

I fjol inkom 528 anmälningar i Jämtlands län som rörde bedrägerier mot människor som är 65 år eller äldre.

Påstod sig ringa från polisen

Bland åhörarna fanns dom som själva blivit utsatta för försök till bedrägerier. Raquel Johansson berättade bland annat om när hennes sambo Ulf Mattsson fick ett samtal från någon som utgav sig för att ringa från polisen.

Raquel förstod så småningom att de höll på att bli lurade och kunde avvärja bedragaren, men chocken efteråt var påtaglig.

– Det satt i i flera dagar, säger Raquel Johansson.

Bra att det uppmärksammas

I publiken fanns även Karl-Johan Bringsaas. Han tycker det är bra att polisen är ute och föreläser.

– För mej var det inget nytt egentligen men det är bra att informationen sprids. Så att alla blir mera vaksamma.

Även Karl-Johan Bringsaas har blivit utsatt för försök till bedrägeri. Hör honom, Ulf Mattsson och Raquel Johansson berätta om sina upplevelser i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.