Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Lindstedt, Linn Bäckman och Staffan Lindberg är tre STF-medlemmar som är kritiska till stängningen av Gåsens stugplats. Foto: Marie Selander/SVT

Begränsningar i Jämtlandsfjällen het fråga på STF:s riksstämma

Uppdaterad
Publicerad

När Svenska Turistföreningen, STF, samlas till riksstämma kommer de pågående inskränkningarna i Jämtlandsfjällen att bli en av de heta frågorna.

Kritiska medlemmar kräver nu att avvecklingen av Gåsens stugplats stoppas.

– Det här är en så stor dramatisk förändring att den borde ha behandlats på en stämma från början, säger den tidigare stugvärden Karin Lindstedt.

Hon är bara en av många STF-medlemmar som är kritiska till neddragningarna av STF:s verksamhet i Jämtlandsfjällen.

Kritikerna menar att styrelsen fattat beslut över huvudet på medlemmarna i en fråga som kommer att få stor betydelse för möjligheten att utöva friluftsliv.

Striden om fjällen

En som under många år varit engagerad både inom STF och inom fjällsäkerhetsfrågor är Staffan Lindberg. Han är mycket kritisk till det som nu sker.

Delade meningar om förändringarna i fjällen

Bakgrunden är STF:s nya markupplåtelse i Jämtlandsfjällen som innebär att service och antalet bäddar minskar. Neddragningarna har redan börjat då exempelvis delar av Blåhammarens fjällstation i vinter rivits.

Förändringarna har mötts av både ris och ros.

När STF till helgen samlas till riksstämma utanför Järvsö så kommer neddragningarna bli en het fråga på dagordningen. I två av motionerna tas frågan upp.

Krav på faktabaserad utredning

I en av dem ställs krav på att STF gör halt i processen, tar fram fakta och utreder konsekvenserna av neddragningarna.

Bakom den motionen står Karin Lindstedt, från Vänersborg, som varit stugvärd i samtliga av stugorna i Jämtlandsfjällen, varav två omgångar vid Gåsenstugorna.

Det finns en juridisk möjlighet att stoppa avvecklingen av Gåsens stugplats, framhåller hon och de andra kritikerna.

Den interna kritiken tillbakavisas från STF: styrelse som menar att neddragningarna är den bästa lösningen sett till helheten.

Så här såg det ut i vinter efter att STF stängt Gåsens stugplats. Därmed har ett viktigt nav som bundit ihop två stora områden i Jämtlandsfjällen försvunnit, menar kritikerna. Foto: Marie Selander/SVT

Gåsen, markupplåtelsen och riksstämman

Den nya markupplåtelsen i Jämtlandsfjällen gäller samtliga fjällstationer och fjällstugor utom Gåsens stugplats.

STF:s styrelse valde att inte söka något arrende för stugplatsen och därför har Gåsen nu stängts. Enligt planerna ska samtliga byggnader utom stugvärdsstugan rivas. Den ska istället överlåtas till en sameby.

Kritikerna hänvisar till att det finns en juridisk möjlighet att stoppa avvecklingen av Gåsen genom att faktiskt göra en ansökan om markupplåtelse för stugplatsen.

Detta för att länsstyrelsen då kan pröva frågan om vad som ska anses utgöra en avsevärd olägenhet för renskötseln – och inte. Och utifrån det avgöra hur olika intressen – renskötsel och det rörliga friluftslivet – ska kunna vägas mot varandra och så att båda kan tillgodoses på bästa sätt.

Till Gåsens går fem fjälleder och stugplatsen anses av många ha varit ett viktigt nav Jämtlandsfjällen för att binda ihop två stora områden som är populära bland besökare.

Under vintern har länsstyrelsen haft ett säkerhetsrum öppet på stugplatsen av fjällsäkerhetsskäl.

STF:s riksstämma öppnade formellt 28 april, digitalt, och helgen 4-5 maj samlas medlemmarna fysiskt i Järvsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet