När besöksantalet i Jämtlandsfjällen har ökat, har situationen för rennäringen blivit svårare. När en enskild rör sig i fjällen omfattas personen av allemansrätten, men mycket av Svenska turistföreningens verksamhet i fjällen bedrivs på statligt renbetesfjäll.
Det omfattar tre av STF:s fjällstationer Helags, Sylarna och Blåhammaren samt åtta av organisationens fjällstugor.
Marken där STF bedriver denna verksamhet arrenderas. Länsstyrelsen i Jämtlands län sade upp dessa arrendeavtal med hänvisning till situationen för renskötseln. Nu har avtalet förhandlats om och det blir förändringar i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.
Kortare säsonger
Från och med årsskiftet ska det nya arrendeavtalet börja gälla, i som i korthet kommer att innebära följande för besökare i fjällen.
Kortare säsonger – de fjällstationer och fjällstugor i Jämtland och Härjedalen som ligger i områden utan farbar väg kommer vintertid att stänga i samband med att skoterförbudet träder i kraft i slutet av april och öppnar sommartid först den 1 juli. Det gäller Sylarna, Blåhammaren, Helags, Vålåstugan, Stensdalen, Anaris, Lunndörren och Fältjägaren.
Undantaget STF Sylarna Fjällstation som kommer att öppna den 15 juli. Det ska minska störningar för rennäringen under till exempel kalvningsperioden.
Färre bäddar – restauranger stängs
Gåsens fjällstuga stängs. På Blåhammarens fjällstation stängs restaurangen och antalet bäddar halveras. Butiken med enklare matvaror och självhushållsköket kommer vara kvar.
På STF Sylarna Fjällstation minskas antalet bäddar med 25 procent och senast 2028 stänger restaurangen. Även restaurangen i Helags stängs senast 2028. Självhushåll och butik kommer finnas kvar i Sylarna och Helags.
Angående STF Rogen fjällstuga och fjällstugan Skedbro återkommer STF med en ansökan senare under hösten.
Framtiden för fjällturismen
Vad är statligt renbetesfjäll?
Renbetesfjäll är statlig mark som avsatts för rennäringens bedrivande.
Den samiska rätten att använda områden för renskötsel, jakt och fiske är byggd på urminnes hävd.
Fjällen är även ett samiskt kulturlandskap.
Här gäller allemansrätten men samtidigt får nyttjandet av den inte medföra skada eller olägenhet för renskötseln.
Källor: Naturvårdsverket / Sametinget