I den här byggnaden i centrala Storlien ska regionen bedriva primärvård från och med i vinter. Foto: Eva Danielsson / SVT

Beslut: Primärvård öppnar i Storlien

Publicerad

Nu är det beslutat – med start i vinter kommer det att finnas primärvård i Storlien. Regionen öppnar en hälsocentralsfilial.

Redan i vinter är det meningen att det ska finnas en hälsocentralsfilial i Storlien. Det har politikerna i regionen hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat.

Bakgrunden är att Region Jämtland Härjedalen har märkt att bofasta och besökare i området kring Storlien använder primärvården mer än tidigare. Därför bedöms det rimligt att skapa en filial till Åre hälsocentral med placering i Storlien.

– Att Region Jämtland Härjedalen driver en filial ökar förutsättningar för att kunna erbjuda en god och nära vård inom denna del av regionen. Men det finns även fördelar att vara på flera ställen i regionen ur ett beredskapsperspektiv, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Ekonomiskt hållbar tack vare turister

Ekonomiskt menar regionen att en filial för primärvård kommer att vara ekonomiskt hållbar, då många av människorna som söker vård i Storlienområdet hör hemma i andra delar av Sverige och det blir deras hemregion som får betala för vården.

– Vi ser på siffrorna från föregående år att det kommer att hålla ekonomiskt. Nu ser vi fram emot att filialen till Åre hälsocentral kan öppna redan i december, inför vintersportsäsongen 2024–2025, säger Anna Fremner, chef Division Nära vård, Region Jämtland Härjedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.