• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jonas Björid, brandman på räddningstjänsten i Östersund står utomhus vid deras övningsområde på Furulund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av Jonas Björids kollegor har börjat titta på andra jobb, men än är det ingen som har slutat. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Brandmannen om nya schemareglerna: ”Riskerar att förlora kollegor”

Publicerad

Ett dygns arbete och runt två dygns återhämting. Så ser schemalunken ut för brandmännen hos räddningstjänsten i Östersund ut idag. I framtiden kan dygnspassen komma att brytas upp vilket enligt brandmännen kommer ge sämre återhämtning.

Detta har fått vissa brandmän att överväga en annan karriär, enligt Jonas Björid på räddningstjänsten i Östersund.

Nytt schema kan komma att införas hos räddningstjänsten i när EU-direktiv om dygnsvila kan införas framöver. Elva timmars vila varje dygn ska generera bättre hälsa och piggare brandmän är tanken.

– Vi menar ju egentligen motsatsen, Nu när vi jobbar ett långt pass på 24 timmar har vi mins 24 timmars återhämtning och vila efter det vilket vi tycker är mer effektivt, säger Jonas Björid som företräder brandmännen inom fackförbundet Kommunal.

Dispens – en kortsiktig lösning

Första åtgärden från räddningstjänsten är att ansöka om dispens så att det gamla schemat kan fortsätta gälla, men om dispensen beviljas räcker den bara ett år framåt.

Flera av brandmännen vid stationen i Östersund pendlar flera mil till jobbet. Nya schemat skulle i praktiken innebära dubbelt så mycket pendling eftersom antalet arbetspass fördubblas. Det är en av anledningarna till att flera nu överväger att sluta som brandmän, berättar Jonas Björid i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.