I ett hus på Frösön bor Martin Wigert, hans fru och deras tre barn. Här har de bott i tre år men snart går flyttlasset.
– Vi flyttar till Vaxholm, säger Martin.
Två av deras barn har autism och för dem har skolan i Östersunds kommun inte fungerat. Barnen har inte fått rätt förutsättningar för att klara sin skolgång.
– I Vaxholm finns en villighet att möta upp med resurser och där det finns lösningar som kanske är utöver det som man normalt har i klasser, säger Martin.
Många familjer väljer att flytta
Enligt det rikstäckande föräldranätverket Rätten till utbildning är det många familjer som flyttar på grund av en ohållbar skolsituation.
– Vi brukar kalla dem interna skolflyktingar, säger ordförande Christian Wettergren.
”Kommuner måste få kännbara konsekvenser”
Det finns ingen statistik över hur många familjer som känner sig tvingade att flytta, men att det ändå handlar om många slår han fast.
– Vi har till exempel tittat på hur många skolbyten som familjer gör. Och barn med NPF-diagnoser gör betydligt fler skolbyten än andra barn, säger Christian Wettergren och fortsätter:
– Och det tror vi beror på att skolan inte fungerar och man letar efter en skola som kan ge stöd.
Vad anser ni behöver göras?
– Vi anser att kommuner som inte sköter sitt uppdrag måste få kännbara konsekvenser. Kommuner ska åläggas att ge det särskilda stöd som behövs.
– Det är faktisk diskriminering vi pratar om och jag förstår inte att det tolereras. Det går emot hela ambitionen med vårt skolsystem. Vi har inte en likvärdig skola och särskilt inte när vi pratar om barn med NPF, säger Christian Wettergren.
Till SVT säger ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Rosi Hoffer (S), att det är ett misslyckande och att de ”kämpar stenhårt för en likvärdig skola”.
– Det är jättetråkigt att människor väljer att flytta härifrån.
NPF
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar.
De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning.
De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.
En tredjedel av elever med NPF klarar inte grundskolans mål, enligt statistik från föräldranätverket Rätten till utbildning.
Den psykiska ohälsan bland dessa barn är också högre än bland andra barn.
Källa: Attention, Rätten till utbildning